uradi sam

Od otpadaka iz kuhinje napravite najbolju prihranu za biljke - jeftino je i zdravo!

marica prihranjivanje
Biomedia
25.01.2023.
u 10:26

Četiri sastojka koje sigurno imate doma nemojte bacati, iskoristite ih za prihranu zelenih ljubimaca

Znate li da od otpadaka iz kuhinje možete napraviti fenomenalnu prihranu za biljke? Jedan od najstarijih "trikova u knjizi" svakako su ljuske od luka. Odlične su za biljke jer su bogate mineralnim tvarima, sadrže magnezij, kalij, željezo... Sredstvo za prihranu od ljuski luka vrlo je lako napraviti. Sve što vam treba ljuske su luka koje treba preliti vrućom vodom i ostaviti da odstoji jedan dan. Nakon toga procijedite i koristite dobivenu tekućinu za zalijevanje.

Foto: pixabay

Ako su vam biljke posustale, klonule i čine se beživotne, a listovi su počeli žutjeti, pripravak od luka neće biti dovoljan. Vrijeme je za "težu artiljeriju".

Postoji pripravak od dva sastojka, a koji se često naziva i infuzijom za biljke, a spravlja se od tablete aspirina i decilitra destilirane vode.

Foto: H&M Home

Izmrvite tabletu i ubacite u vodu, miješajte sve dok se ne otopi. Ovom otopinom možete zalijevati ili prskati biljke, jednom tjedno za najbolje rezultate. Aspirin je odlična pomoć za vraćanje biljaka u život - razlog tome je salicilna kiselina koja pomaže u rastu biljaka. Aspirin je koristan za sve vrste biljaka, bilo da ih uzgajate u dvorištu ili u teglicama na balkonu.

Foto: Promo fotografije

Ako ste pekli kolače i koristili jaja, evo idealne prilike da ljuske iskoristite kao pomoć biljka.a Ljuska jajeta sadrži 90% kalcija i zbog toga je najbolji prirodni izvor tog minerala. Umjesto da završe u smeću, iskoristite ih. Kako bi bila spremna za korištenje, ljuske je potrebno dobro oprati i osušiti - a zatim izmrviti u sitnije komadiće ili samljeti, ovisno za što ćete ih koristiti.

Ljuske od jaja u kombinaciji s talogom od kave idealno su prirodno gnojivo za vaše sobne biljke. Ljuske se stave u vodu i ostave preko noći. Ujutro se toj vodi doda talog od kave u omjeru 1:4 te se time zalijeva biljke.

Foto: H&M Home

Ljuske jajeta iznimno su korisne i bavite li se sadnjom presadnica. U polovicu ljuske stavite zemlju za sadnju i sjeme neke biljke (primjerice cvijeće, rajčice). Stavite ih u kutiju te blizu izvora svjetlosti i topline. Kada biljka iznikne, sve zajedno posadite u vrt. Kako će se s vremenom ljuska razgrađivati, tako će biljci davati potrebne hranjive tvari.

Foto: pixabay

Još jedna super stvar za biljke su  - koprive. Naberite koprive te ih potopite u vodu. Za 48 sati dobit će te izvrsno sredstvo za prihranjivanje. Što duže stoji, to je kvalitetnije. Prihranu svakako treba razrijediti s vodom jer je koncentrirana. Prihranu dodajte preko korijena zalijevanja oko 10 cm od vrata korijena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije