za zaboravljive

Omiljena sobna biljka - drvo života - odlično podnosi zanemarivanje i raste kad sve druge biljke uvenu

Shutterstock
10.01.2024.
u 07:00

Početkom jeseni i tijekom zime razrijedite zalijevanje. Zalijevajte samo onda kada se zemlja osuši, prosječno 2 puta mjesečno, no to ovisi i o mjestu u stanu na kojem se drvo života nalazi

Dracena fragrans poznata je po nazivu drvo života, jer se iz debla pojavljuje više stabljika s listovima koji formiraju rozetu. Sam naziv Dracena dolazi od grčke riječi drakaina, koja znači ženski zmaj, stoga je u nekim krajevima poznata i pod imenom zmajevo drvo. S druge strane, podsjeća na kukuruz, pa je zovu i kukuruznim drvetom. Lišće joj raste iz vrha stabla, koje treba stajati uspravno.

Foto: Shutterstock

S vremenom kako drvo života raste, s donjeg će dijela stabljike lišće opadati i stvarati dekorativne pruge. Sama po sebi, ova biljka izgleda vrlo dekorativno, a kada tome još i dodate da ne treba puno "prtljanja", imate idealnu biljku za stvaranje ugodne atmosfere u uredu ili bilo kojem prostoru koji ima slabu cirkulaciju zraka te malo svjetla. Izbjegavajte ju postaviti na osunčano mjesto, ali i na propuh. Nemojte ju prerevno zalijevati: tek jednom tjedno ili češće ako na opip osjetite da je zemlja suha. Idealno bi bilo da je voda odstajala.

Foto: Shutterstock

Zapamtite: manje štete ćete napraviti ako ovu biljku propustite zaliti nego ako ju previše zalijete. Za Slavene je drvo života označavalo život, izvor svega što postoji. Jednom kada čovjek umre, prema predaji Slavena, njegova duša odlazi u stablo i tamo ostaje zauvijek. Drvo života presadite u lonac većih dimenzija, u kvalitetnu zemlju za cvijeće koju je dobro pomiješati s 1/3 komposta. Na dno lonca stavite sloj pijeska i finog šljunka. To će pomoći da korijen ne bude u vodi, što dracena ne voli. Početkom jeseni i tijekom zime razrijedite zalijevanje. Zalijevajte samo onda kada se zemlja osuši, prosječno 2 puta mjesečno, no to ovisi i o mjestu u stanu na kojem se drvo života nalazi jer ako se nalazi izloženo suncu potreba za vodom bit će veća.
Od sredine listopada do kraja travnja biljku ne treba gnojiti.

Foto: Shutterstock

Žućkasti i žuti vrhovi lišća pokazuju da se biljka suši, a razlozi mogu biti da ste ju previše sunčali, tj. držali na osunčanom mjestu ili je zrak u domu presuh. Za prvu tegobe rješenje je da biljku jednostavno preselite u mračniji kutak doma, dok je za drugi problem rješenje povremeno vlaženje zraka ili prskanje biljke.

Iako možemo do prekosutra ponavljati kako drvo života ne zahtjeva puno njege, ipak s vremena na vrijeme trebate prebrisati njegove listove kako biste ga oslobodili prašine i masnoća iz zraka ako se nalazi blizu kuhinje. To učinite navlaženom pamučnom krpom. Ako imate kućne ljubimce, pazite da ne grickaju njeno lišće jer je otrovno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije