Promo članak

Obratite pažnju na maslinina moljca

maslina
Foto: Dom i vrt
1/2
27.05.2014.
u 00:00

Maslinin moljac (Prays oleae) je štetnik maslina koji svake godine nanosi dosta šteta u maslinicima Dalmacije.

Maslinin moljac ima tri generacije godišnje, a ličinka svake od generacija pojavljuje se na drugim dijelovima masline pa antofagna generacija napada cvijet, karpofagna plod a filofagna list masline.

Prva, antofagna generacija pojavljuje se krajem travnja i početkom svibnja u vrijeme razvoja cvjetnih resa, a ženke odlažu jaja na čaškama još zatvorenih cvjetova. Nakon desetak dana pojavljuju se gusjenice koje se hrane cvjetnim pupovima i samim cvjetovima.

Druga, karpofagna generacija pojavljuje se početkom lipnja. Ženke odlažu jaja na tek formiranim plodovima, a gusjenice se ubušuju u epidermu i proždiru plod. Te gusjenice uzrokuju otpadanje plodova. Prva i druga generacija maslinina moljca čine najveće štete.

Foto: Dom i vrt

Prva i druga generacija maslinina moljca čine najveće štete

Treća, filofagna generacija pojavljuje se krajem kolovoza i početkom rujna, ženke odlažu jaja na listovima maslina, a nakon izlaska iz jaja gusjenice prehranom rade mine u kojima prezimljavaju.

Za zaštitu od maslinina moljca preporučujemo primjenu pripravka ROGOR 40. Radi se o originalnom proizvodu jer je originalni dimetoat u pripravku ROGOR 40 plave, a ne žućkaste boje.

Najvažnije od svega, ROGOR 40 je pripravak dokazanog i širokog spektra djelovanja na sve najvažnije štetnike maslina pa osim maslinina moljca, učinkovito suzbija i maslininu muhu, ali i svrdlaša za kojeg su mogućnosti suzbijanja u Hrvatskoj vrlo ograničene, a koji je prošle godine gotovo poharao istarske maslinike.

ROGOR 40 je izraziti sistemični insekticid s kontaktnim i želučanim djelovanjem. Brzo ulazi u zelene biljne dijelove i translocira se u biljci, a zbog sistemičnih svojstava osigurano je produljeno djelovanje. Sistemičnost mu omogućava da brzo ulazi u biljku (kroz list, stabljiku ili preko podzemnih organa) i rasporedi se u biljci osiguravajući zaštitu.

Osim toga Rogor je, zbog brzog prodiranja u biljku, vrlo otporan na ispiranje kišom. Ne otapa se u ulju pa mu je i karenca kraća, a vrijeme primjene produljeno. Kako bi se postigli što bolji rezultati u suzbijanju maslinina moljca, potrebno je prskati masline pripravkom prije otvaranja cvjetnih pupova ili nakon pucanja rese.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije