15.06.2014. u 00:00

Domovina crne gorušice južna je Europa i Mediteran. Crnu gorušicu poznavali su Rimljani, Grci, a spominje se i u Bibliji.

Columelle je tvorac senfa, a živio je u 1 st. n. e. U 13. st. u Francuskoj zabilježeno je da grad Dijon ima monopol u proizvodnji gorušice, odnosno senfa koji se tada miješao sa nedozrelim grožđem. Papa

Ivan II. početkom 14 st. imenovao je svog nećaka “velikim papinim senfarom”. Gorušica se služila i na dvoru u Avignonu.

Uzimanje crne gorušice za liječenje zahtijeva točno poznavanje recepta primjene kao i savjet vašeg liječnika za način uporabe. Sjeme crne gorušice u većim količinama nadražuje želučanu sluznicu te može izazvati i njezinu upalu, nadražiti bubrege jer se gorušičino ulje izlučuje preko bubrega, to jest mokraće, kod žena izazva upalu jajnika i smetnje u mjesečnom ciklusu (menstruaciji). Pravilnom uporabom sjemena crne gorušice možemo pomoći na prirodan način kod različitih oboljenja. Za bolesti probavnog sustava (želudac, crijeva) uzimamo smrvljeno sjeme na vrh noža 1-3 puta na dan ili sjeme koje meljemo u prah. Sjeme crne gorušice pojačava optok krvi te ujedno utječe na jačanje funkcija želuca i crijeva, pojačava pražnjenje crijeva, djeluje antibakterijski na razne bakterije u crijevima te uravnotežuje crijevnu floru, naročito kod nadutosti i grčeva u želucu i crijevima.

Gorušica pomaže i kod epilepsije (padavice), bronhitisa, upale porebrice, upale trbušne opne (peritonitis), sanjivosti (letargije), uzetosti, hidropsa jer pojačava izlučivanje mokraće. Crna gorušica jako je podražajno sredstvo koje izaziva pojačan priljev krvi, što zna izazvati jako crvenilo kože. Zbog takvog djelovanja na kožu primjenjujemo je kod: reume, gihta, upale zglobova, išijasa, neuralgije (upale živca). Pravilnom uporabom gorušičina obloga izbjeći ćemo nepoželjne upale kože. Oblog gorušice djeluje trenutačno na bolove i grčeve, a ovisi o samoj kvaliteti gorušičina brašna (svježe-staro). Svježe brašno od crne gorušice djeluje trenutačno, dok starije brašno djeluje nakon nekog vremena (15-45 min).

U pučkoj medicini koristimo i cvjetove crne gorušice za utrljavanje protiv bolova u mišićima, uganuća, kao i kod reume. Gorušicu crnu rabimo kao: analgetik, antibakterik, antireumatik, aromatik, digestiv, diuretik, dermetik, dijaforetik, emetik, karminativ, konzervans, laksativ,  rubifacijens, stimulans. Nuspojave se većinom javljaju kod osjetljivih osoba.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije