samo prirodno

Objavite rat komarcima uz četiri prirodna preparata od kojih bježe glavom bez obzira

eterično ulje
Shutterstock
06.07.2023.
u 07:00

Posjetili smo zagrebački Kemig u kojem se održala dvosatna radionica tijekom koje je gostujuća predavačica, aromaterapeutkinja Jasminka Grbelja, poučno i vrlo detaljno demonstrirala kako od prirodnih sastojaka napraviti pripravke za zaštitu od komaraca

Sitni su, ali nepodnošljivi. I sve opasniji. I zato je usred nesnosne najezde komaraca vrijedno znati kako se od te zujave napasti što učinkovitije zaštiti. Načini su razni. I sredstva. Kada je riječ o preparatima koji to jamče njih se lako nađe na policama trgovina. No ako smo skloniji bolje paziti na sebe i svoju okolinu te smo privrženiji zdravijim, prirodnim preparatima, a nije nam teško u njihovo se spravljanje i sami uključiti, onda smo na najboljem putu da ta zaštita od komaraca bude najbolja i po zdravlje najsigurnija jer smo je napravili sami. A da bi bilo tako, valja biti dobro upućen, naučiti kako se to radi od onih koji su u tome stručni.

Stoga smo nedavno posjetili zagrebački Kemig u kojem se održala dvosatna radionica tijekom koje je gostujuća predavačica, aromaterapeutkinja Jasminka Grbelja, poučno i vrlo detaljno demonstrirala kako od prirodnih sastojaka napraviti šest pripravaka (preparata) za zaštitu od komaraca i njegu nakon njihova uboda. I to one za odrasle i one namijenjene djeci iznad dvije godine.

Eterična ulja koja odbijaju komarce

Pošto je fitoaromaterapeutkinja i voditeljica Kemigove trgovine Ana Lacković uvodno kratko predstavila temu radionice, Jasminka Grbelja je istaknula kako su recepture svih šest preparata osmišljene tako da se svi njihovi sastojci mogu kupiti u našoj zemlji te da sve te preparate svatko može napraviti sam kod kuće.

- U izradi ćemo koristiti eterična ulja koja odbijaju komarce, tzv. repelente, i eterična ulja za smirivanje kože nakon uboda. Od pribora pri izradi su nam potrebni precizna mala vaga, laboratorijska čaša, laboratorijska žlica ili stakleni štapić te staklene i plastične bočice i posudice koje moraju biti posve čiste. A preparate koje ćemo napraviti nećemo nanositi na lice, rane ili ozlijede, ni na male bebe i djecu do dvije-tri godine. Ono što pripravimo prskat ćemo po odjeći ili po otkrivenim dijelovima tijela, osim, ponavljam, po licu - kazala je na početku Grbelja nakon čega se krenulo u praktičnu izradu. Najprije se izradilo alkoholni sprej protiv komaraca za odrasle koji se nanosi na odjeću.

VEZANI ČLANCI

- Kako se eterična ulja ne otapaju u vodi, već u alkoholu, onda u čistu laboratorijsku čašu ulijevamo 95 grama 70-postotnog alkohola nakon čega dodajemo 2,5 grama eteričnog ulja limunskog eukaliptusa, pa jedan gram eteričnog ulja paprene metvice, pa 0,5 grama eteričnog ulja limunske trave, pa 0,5 grama eteričnog ulja egipatskog geranija i na kraju opet 0,5 grama eteričnog ulja lavande prave. Redoslijed nije bitan, no bitno je slijediti recepturu, sastojke i omjere. Kada smo u čašu dodali sve navedeno, onda to dobro promiješmo staklenim štapićem ili laboratorijskom žlicom. Kao što vidite, dobili smo pripravak mliječne boje i nama ugodna mirisa koji ćemo preliti u bočicu s rasprskivačem ili sprej pumpicom. I sve je spremno za upotrebu. Naš pripravak možemo pošpricati po odjeći. A bočicu s njim možemo nositi u torbicama tako da nam je uvijek pri ruci - tijekom izrade govorila je Grbelja demonstrirajući izradu prvog preparata da bi se onda krenulo izrađivati i sprej protiv komaraca za djecu iznad dvije godine. Za njega je bilo potrebno u laboratorijskoj čaši dobro promiješati: 93,96 grama denaturirane vode (voda pročišćena od minerala) ili hidrolata lavande, jedan gram simulgela (emulgator), četiri grama glicerina, pa onda 0,1 gram eteričnog ulja javanske citronele, 0,15 grama eteričnog ulja lavande te 0,8 grama geogarda 221 (konzervans). Spravljeni pripravak zatim se iz čaše prelilo u pripremljenu čistu bočicu s rasprskivačem.

- Kao što možete osjetiti, miris ovog pripravka puno je blaži. Baš za djecu. I njega špricamo po dječjoj odjeći, a možemo ga nanijeti i po otkrivenim dijelovima dječjeg tijela, nogicama, nadlakticama i podlakticama, ali ne i po samim rukicama jer mala djeca često ližu svoje rukice - savjetovala je predavačica sve pristutne na radionici.

Gel nakon uboda

Potom je slijedila priprema gela nakon uboda komaraca namijenjenog također za djecu iznad dvije godine. Za njega je u laboratorijsku čašu bilo potrebno izvagati i dodati: 96,60 grama denaturirane vode ili hidrolata lavande ili metvice te 2,5 grama simulgela, 0,1 gram eteričnog ulja lavande prave, 0,1 gram eteričnog ulja metvice, 0,1 gram eteričnog ulja mandarine i 0,6 grama geogarda 221.

- Nakon što smo sve dodali u čašu ovaj pripravak malo dulje miješamo, koje tri-četiri minute, nakon čega dobijemo lijep bijeli gel koji potom spremimo u posudice s poklopcem ili teglice te ga nanosimo na mjesto uboda komaraca. Eterično ulje metvice dat će lagani osjećaj hlađenja pa djeca neće imati potrebu češkati se, a eterično ulje mandarine je pak jako sigurno ulje, zovu ga i uljem sreće. To govorim zato što su sva citrusna ulja fotosenzibilna, osim eteričnog ulja slatke naranče. I zato eterična ulja citrusa nikako nemojte upotrebljavati ljeti tijekom dana, osim, kako već rekoh, eteričnog ulja slatke naranče. Znači, ovaj je pripravak najbolje i najsigurnije na dječju kožu, na mjesta uboda komaraca, stavljati navečer - naglasila je Grbelja. Pritom je i odgovorila na pitanje zašto eterična ulja mjerimo u gramima, a ne u kapima.

- Zato što je teško raditi s kapima jer kap svakoga eteričnog ulja ne teži jednako. Stoga je bolje mjere iznositi u gramima i sve vagati preciznom malom vagom - uzvratila je aromaterapeutkinja.

Četvrti pripravak bio je tekući repelent ili repelentno ulje za tijelo u obliku "roll ona" za čiju se izradu koristi: 95 grama sukcokretova ili bademova ulja (kao bazna ulja), po dva grama eteričnog ulja limunske trave i eteričnog ulja lavande te na kraju po 0,5 grama eteričnog ulja ružmarina cineola i eteričnog ulja čajevca. Nakon miješanja dobije se bistra, žućkasta, viskozna tekućina koji prelijemo u bočicu s roll on nastavkom. .

Rok trajanja godinu dana

- U ovom receptu kao bazna ulja upotrebljavamo suncokretovo ili bademovo ulje jer se ona brzo upijaju i prodiru u kožu. No, ako želimo imati čvršći, kruti preparat onda samo napravimo jednu izmjenu. Umjesto 95 grama, stavimo 75 grama sucokretova ili bademova ulja te 20 grama voska. Najbolji je pčelinji, ali može i onaj bijeli ili žuti koji se može kupiti. Omjeri svih ostalih eteričnih ulja ostaju isti. A izrada ide tako da odabrano bazno ulje i vosak grijemo i miješamo u vodenoj kupelji dok se ne rastopi, a onda tome dodajemo eterična ulja. Sve dobro promiješamo, izlijemo u bočice ili stikove i ostavimo da se preko noći dobro ohladi i stvrdne te tek tad zatvaramo poklopcima. I ovaj pripravak, kao i svi ostali, mogu trajati i godinu dana te ih ne treba držati u hladnjacima - kazala je Grbelja. A kraj radionice obilježile su izrade i uljnog spreja protiv komaraca te gela nakon uboda komaraca namijenjenog odraslima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije