VRIJEME JE

Običaj koji nestaje: ne zaboravite posaditi blagdansku pšenicu

pšenica
Foto: Thinkstock
12.12.2014.
u 08:30

Ne bacajte pšenicu nakon blagdana, nahranite njome ptičice ili je posadite u vrt. Niknut će divni klasovi

Tko još sadi pšenicu?! – vjerojatno će vam mnogi reći nakon što čuju da ste se i ove godine odlučili na Svetu Luciju, 13. prosinca, zasaditi malena zrnca iz kojih će, nakon samo nekoliko dana, zahvaljujući prije svega vodi i suncu, posve logično, ali i simbolično, niknuti zeleni izdanci, odnosno novi život.

Blagoslov ljetine

Iako se može kupiti za gotovo simboličan iznos na tržnicama i u svim trgovačkim lancima, sadnja pšenice dio je tradicije koja nas sve podsjeća na djetinjstvo, obiteljska okupljanja i neizmjernu radost iščekivanja Božića, koja, kako starimo, nažalost, sve više iščezava.

Danas je zdjelica sa zelenim travkama većini tek zgodan dodatak blagdanskim dekoracijama. Nekoć je sadnja pšenice u kršćanskoj božićnoj tradiciji imala dublje značenje: osim što je simbol rađanja novog života i blagostanja, priziva i blagoslov ljetine. Vjerovalo se, naime, da će o izgledu pšenice (boji, gustoći, visini) ovisiti i kakav će urod biti iduće godine. U nekim se krajevima osim na Svetu Luciju pšenica tradicionalno sije i na Svetu Barbaru, 4. prosinca, i to prema različitim recepturama. Iako je vrlo jednostavna za uzgoj, mnogima to ne polazi za rukom. To je i jedan od razloga zašto se odlučujemo za kupnju gotove pšenice dan-dva uoči Božića.

Kao glavni uzrok za rijetku ili nisku pšenicu agronomkinja Sunčica Dombaj navodi nedovoljnu klijavost sjemena i rast u nepovoljnim uvjetima.

– Idealno bi bilo da pšenicu držimo na umjerenoj temperaturi u sobi na prozoru, odnosno na svijetlom mjestu te da ne pretjerujemo sa zalijevanjem – naglašava Sunčica Dombaj te dodaje kako bi pšenicu trebalo svakodnevno zalijevati, ali umjereno, i to prskanjem raspršivačem ili je jednostavno orošavati rukama namočenim u vodu. U suprotnom će listovi požutjeti i na pšenici će se uhvatiti plijesan. Bitno je da posuda u koju ste stavili pšenicu ne bude previše duboka – neki je sade na tanjuru. Receptura za uspješan uzgoj pšenice je bezbroj, a Sunčica Dombaj otkrila nam je svoj način, za koji tvrdi da je i najjednostavniji.

Voli toplinu

U plitku posudu stavite sloj vrtne zemlje te na nju lagano pritisnite sjeme klijave pšenice i vlažite svaki dan.

Osim svjetla, pšenica jako voli i toplinu, ali nemojte je staviti neposredno uz izvor topline, radijator ili peć. Pšenica dobro uspijeva na vati – mnogi se služe i tim receptom. U zdjelicu stavite sloj vate debeo oko jedan centimetar, navlažite ga vodom te po njemu rasporedite zrna pšenice. Način njege isti je kao i kod pšenice koju ste zasadili u zemlji.

Sadnja pšenice je savršena aktivnost koju možete raditi s djecom, koje će potom svih 12 dana nestrpljivo nadgledati i pratiti pšenicu kako napreduje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije