BLAGODATI MEDITERANA

Niste još čuli za sočnu žižulu? Raste vam u susjedstvu!

Žižula
Foto: Thinkstock
1/2
25.10.2014.
u 10:00

Sezona je žižula – kušajte skradinske jer su posebnog okusa, a ako imate OPG mogli biste razmisliti o sadnji i tako dodatno zaraditi

- Voliš li žižule, hoćeš koju? Na ovo pitanje vjerojatno bi vas svi u kontinentalnom dijelu Hrvatske pogledali u čudu te zamolili da im ponovite pitanje. Ni kada biste se potpomogli sinonimima poput žižole, čičmaka ili cicindre, ništa vam ne bi koristilo. S Dalmatincima bi svakako imali više uspjeha. Ovo voće karakteristično je za mediteransko podneblje, iako, primjerice žižula uspijeva i u Kini (po broju stabala tamo je najbrojnije voće) pa je u svijetu poznata i kao kineska datulja. Kako im je upravo sezona, možete ih naći na svim većim tržnicama u Hrvatskoj. Vrijeme je da ih napokon isprobate i doživite svu puninu njihova okusa. Dodatni motiv neka vam bude njihova ljekovitost.

Ova voćka slatko-kiselkastog okusa raste kao bodljikavi grm ili maleno stablo te dosegne visinu do pet metara. Iako ne iziskuje posebne uvjete uzgoja, na tržištu postiže visoku cijenu. Kako nam je otkrio agronom Željko Peran, zbog svoga atraktivnog izgleda žižula se sve više primijenjuje u oblikovanju mediteranskih vrtova te dodao kako jedno stablo može donijeti urod do 50 kilograma. Zreli plodovi veličine i oblika sličnog maslini ili datulji su uglavnom smeđe boje i u svijetu ih postoji više od stotinu sorti.

Foto: Thinkstock
Plod kiselkasto-slatkog okusa vrlo je učinkovit kod probavnih smetnji i ukočenih mišića

- Zrioba se odvija postepeno i žižule zriju od rujna do studenoga premda se plodovi mogu i duže zadržati na stablu ako ih vjetar na otkine – napominje Željko Peran. Plodovi su jedu sirovi, a možemo ih koristiti za izradu namaza, likera i rakija. Ljekovita svojstva žižule su brojna - poznati je anitoksidans bogat vitaminom C te je vrlo djelotvorna u ublažavanju i liječenju crijevnih i želučanih tegoba, primjerice, proljeva. Efikasna je i kod ukočenih mišića, bolesti jetre, snižavanja temperature, nesanice i depresije. Suhi plodovi žižule dobri su za smanjenje krvnog tlaka.

Agronom Peran naglašava da je, iako je riječ o premalo zastupljenoj voćnoj vrsti, žižula dobar prijedlog za domaće uzgajivače na OPG-ima jer donosi solidnu financijsku dobit. No, imajte na umu da sporo raste pa će njihov uzgoj biti prije svega ulaganje u budućnost. Savjetujemo vam da kada ih kupujete na tržnici, tražite svakako skradinske žižule koje po kvaliteti i okusu prednjače pred drugima. Ovo voće zaštitni je znak Skradina.

>>Rado biste nešto zasadili u svoj vrt? Neka to bude ljekoviti goji!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije