traži puno brige

Najpopularnija biljka blagdanske sezone je mini božićna zvijezda, znamo sve trikove za uzgoj

Stars for Europe
20.11.2023.
u 14:46

Mini božićne zvijezde su zbog svoje veličine osjetljivije na pogrešnu njegu. Također, s obzirom na njihovu malu posudu, to znači da imaju vrlo malo zemlje pa je ovim osjetljivim biljkama potrebna dodatna posebna njega

Mini božićne zvijezde vrlo su popularni i prekrasni darovi, što ne čudi, jer ove male biljke ne koštaju puno, a izgledaju lijepo. Kod brige o njima, a posebno kod zalijevanja, morate biti posebno oprezni. Koliko god male božićne zvijezde izgledale čarobno, briga za njih može biti izazovna. U osnovi, potrebe ovih patuljastih sorti ne razlikuju se od potreba njihove veće braće i sestara: vole biti na svijetlom, toplom i zaštićenom od propuha mjestu i potrebno im je dovoljno vode da se niti osuše niti im kaplje vlaga.

Foto: Stars for Europe

Međutim, postoje dvije stvari koje njihovu njegu čine zahtjevnom. Mini božićne zvijezde su zbog svoje veličine osjetljivije na pogrešnu njegu. Također, s obzirom na njihovu malu posudu, to znači da imaju vrlo malo zemlje pa je ovim osjetljivim biljkama potrebna dodatna posebna njega. Ali ne brinite, slijedite ove savjete i vaše će se minice osjećati kao kod kuće.

Svakodnevno provjeravajte vlažnost tla. Ne smije biti ni presuho ni premokro.

Ne stavljajte minije u pregrijanu dnevnu sobu ili blizu radijatora ili kamina. Na tim se mjestima korijenske kuglice suše brže nego što vidite. Najbolje je svijetlo mjesto bez propuha i temperatura okoline između 17 i 20°C.

1/11

Zalijevajte svoje minije potapanjem. Da biste to učinili, korijenove kuglice potpuno uronite u mlaku vodu otprilike svaka dva do tri dana, ili dnevno ako je potrebno, a zatim ih pustite da se dobro ocijede. Izlijte višak vode iz žardinjere ili posude za skupljanje tekućine nakon najviše 15 minuta. 

Foto: Stars for Europe

Čini vam se prekomplicirano? Onda jednostavno posadite minije u veći lonac s više zemlje ili stavite nekoliko minija zajedno u zdjelu. Veći volumen zemlje omogućit će vašim mini božićnim zvijezdama nesmetan razvoj i spriječiti da se zemlja prebrzo osuši ili namoči. Koristite kompost za kaktuse jer omogućuje brzo otjecanje viška vode. Prilikom presađivanja pazite da ne oštetite ove osjetljive biljke. Također je važno da ove male sorte ne budu preduboko prekrivene zemljom kada se presele u novu posudu. Rupe i drenažni sloj na dnu posude spriječit će nakupljanje vode.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije