19.07.2015. u 09:30

Kopitnjak se koristio i u liječenju alkoholizma, i to čajem. Nakon što ga popiju, alkoholičarima bi se zgadio alkohol

Kopitnjak (Asarum europaeum L.; Familiae Aristolochiaceae – porodica vučje stope; ljekarnički naziv – Rhizoma asari) spada među starije lijekove, prema navodima Dioskurida i Plinija. U pučkoj medicini kopitnjak se rabi za pojačano izlučivanje sluzi i mokraće, kod bolesti bubrega, vodene bolesti, uloga – gihta, kod zatvora...

Brojne namjene

Osim toga, koristi se za liječenje povratne groznice, bolesti respiratornih organa i putova kao što su astma, kašalj, infekcije usta i grla, katar grla – dišnih putova, kod katara jednjaka – želuca, za bolesti slezene, bolesti mozga, bolesti oka te kod išijasa i žutice. Njuškanje ili snifanje praška kopitnjaka izaziva obilno curenje sluzavog iscjetka iz nosa.

Foto: Ivan Lesinger

Kopitnjak se koristio i u liječenju alkoholizma, i to čajem. Nakon što ga popiju, alkoholičarima bi se zgadio alkohol. Za izazivanje povraćanja čajem od korijena čaj se daje polako, žličicom, jedna za drugom. Suhi mirišljivi korijen potrebno je staviti u hermetički zatvorenu posudu. List se koristi svjež ili se suši.

Oprez je nužan

Toksičnost: azaron. Otrovni dijelovi biljke: cijela biljka u svježem stanju, list, cvijet, korijen. Simptomi trovanja: povraćanje, proljev, bolovi u želucu i bubregu, nadražuje sluznicu, djeluje opojno – paralizira središnji živčani sustav i žile, zaustavlja cirkulaciju te širi zjenicu oka, a uziman u većim količinama, u težim slučajevima nastupa i smrt. Kopitnjak rabimo kao: adstringens, anestetik, antiastmatik, antibakterik, antidijaroik, bronhospazmatik, diuretik, dijaforetik, ekspektorant, emetik, katarik, laksativ, purgativ, sekretolitik, stimulans, tonikum.

Kontraindikacije: kopitnjak nikako ne smiju uzimati osobe sa žučnim tegobama, s aktivnim čirom na želucu ili dvanaesniku, slabog želuca i osobe s jako bolesnom jetrom.

Recepte Ivana Lesingera za pripravke od ljekovitog bilja potražite u Večernjaku četvrtkom u prilogu Dom&vrt!

>>Kopriva: apsolutno najmoćniji lijek iz prirode

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije