21.12.2014. u 09:30

Jelenjak ime dobiva zbog izgleda lista koji podsjeća na jelenski jezik, a u prijevodu s grčkog (Asplenium) znači bez slezene

U liječenju proljeva i dizenterije rabili su ga Hipokrat, Galen i Dioskur koji je među prvima prepoznao ljekovitost jelenjaka te ga preporučivao kuhanog u vinu za liječenje ugriza zmije, cirkulacije i dizenterije. Ime je dobio zbog lista koji podsjeća na jelenski jezik, a znanstveni naziv Asplenium u prijevodu s grčkog znači bez slezene. Njime se liječilo upalna stanja slezene (splenopatija).

Jelenjak djeluje kao jak diuretik i dijaforetik te se rabi u terapijama pročišćavanja cijelog organizma, odnosno detoksikaciju u kojoj izaziva jače mokrenje i znojenje. U pučkoj medicini rabe se listovi kao dobar lijek za bolesti mjehura i mokraćnih puteva (za čišćenje, izbacivanje sitnih kamenaca i pijeska te kod raznih infekcija, urinarne inkontinencije) bolesti jetre i slezene (za pročišćavanje, za bolji rad), visokog tlaka (hipertenzije), bolesti želuca i crijeva, i to naročito kod tegoba s probavom, proljeva, krvavog proljeva i dizenterije, bolesti pluća i dišnih puta (tuberkuloze, bronhitisa, kroničnog bronhitisa te katara dišnih puteva, prehlada, kašlja, iritabilnog kašlja), bolesti jetre i slezene, kod alergije, kod depresije i noćnih mora, hormonalnih poremećaja, reumatizma. Ima adstrigentno djelovanje – pripremimo jači čaj tako da stavimo 2 jušne žlice bilja na 2 dl vode.

Foto: Ivan Lesinger

U kozmetici se za njegu lica i tijela najčešće rabi upravo čaj, i to za ispiranje raznih kožnih nečistoća ili kao oblog. Osim čaja za ispiranje i obloge, koristi se i mast za liječenje raznih kožnih bolesti (u prvom redu kod opeklina od vruće vode, preosjetljive kože, upaljene kože, infekcija, rana, hematoma, hemoroida, crvenog vjetra, za ispiranje masne kose itd.)... Svježi sok listova dobro je ljekovito sredstvo za liječenje rana, posjekotina, bradavica itd. Jelenjak je danas tražena ukrasna biljka u cvjećarstvu. Rabimo ga kao: adstrigent, aromatik, antiinflamatorik, antitusik, antidijaroik, diuretik, dijaforetik, detoksikant, ekspektorant, kozmetik, sedativ, tonik. Kontraindikacije: trudnicama se ne preporučuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije