omiljena cvjetnica

Hortenzije su vladarice ljeta, a uz ove genijalne savjete produžit ćete im cvatnju još dva mjeseca

hortenzije
Thinkstock
19.08.2023.
u 07:00

Iako ih ima sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne. Svaka vrsta ima malo drukčije zahtjeve za njegu

Poznate po prekrasnim cvjetovima i raskošnom lišću, hortenzije su jedan od simbola ljeta. No, ako niste stručnjak u uzgoju ovog cvijeća, otkrivamo vam pet stvari o hortenzijama koje rijetki znaju.

1. Simbolika hortenzija

Simbolika cvijeta hortenzije razlikuje se od kulture i razdoblja. U Japanu se kaže da su hortenzije znak zahvalnosti jer su ih drevni carevi davali svojim djevojkama u znak zahvalnosti. S druge strane, viktorijanci su vjerovali da hortenzije simboliziraju hvalisavost ili taštinu jer stvaraju toliko cvjetova, ali ostavljaju malo sjemena za dijeljenje. Svaka boja hortenzije ima posebno značenje: ružičasta predstavlja ljubav i iskrenost, plava oprost, bijela hvalisanje, a ljubičasta obilje i razumijevanje...

Foto: Flora magazin

2. Otkriće hortenzija

Iako su hortenzije podrijetlom iz Azije, specifična sorta otkrivena je u Americi 1910. godine. Žena iz Illinoisa po imenu Harriet Kirkpatrick bavila se jahanjem i usput otkrila sortu koju danas poznajemo i volimo pod imenom “Annabelle”. Harriet se vratila na mjesto gdje je vidjela hortenziju, iskopala biljku, posadila je u vlastitom dvorištu i dijelila sa susjedima dok je biljka rasla. Ostalo je povijest!

3. Otrovne su

Hortenzije su izuzetno otrovne. Spojevi u lišću oslobađaju cijanid kad se pojedu, pa biljku držite podalje od male djece ili kućnih ljubimaca. Iako su otrovne, objavljeno je da su drevni budisti korijenje koristili kao antioksidans u čaju za liječenje problema s bubrezima (ali nemojte to pokušavati kod kuće!).

hortenzije
1/20

4. Promjena boje cvijeta

Kod velikolisnih hortenzija (Hydrangea macrophylla) možete promijeniti boju njihovih cvjetova manipulirajući kiselošću tla izmjenama i dopunama. Što je tlo kiselije, to će vaše hortenzije biti plavije. Ako je tlo alkalno, hortenzije će biti ružičaste.

5. Dan hortenzija

Ljudi toliko vole ovu biljku da postoji dan posvećen njoj! Dan hortenzija je 5. siječnja. Ironično je da u to doba nije njena sezona.

Upravo je sezona cvatnje hortenzija, a kako je riječ o vrlo prilagodljivoj biljci, čest je gost većine vrtova. Cvjetne lopte dolaze u različitim bojama, što često ovisi o vrsti tla i činjenici je li hortenzija posađena na sjenovitom ili sunčanom mjestu.

Foto: pixabay

Zanosna krasotica svakog vrta, hortenzija je impresivan cvijet koji oduševljava svakim pogledom. Hrastolisna hortenzija vrsta je podrijetlom iz Amerike i raste kao grm koji može narasti i do osam metara. Specifična je po čunjastom obliku glavice cvjetova, a ne okruglom, tipičnom za ostale vrste hortenzija. Veliki, zgusnuti klasteri cvjetova cvjetaju cijele sezone, sve do zime. Većina vrsta tolerira sunce, pogotovo ako se ne radi o jakom podnevnom suncu.

Velike cvjetne glavice hortenzija privlače pozornost gdje god da su posađene. Kao središnja točka u vrtu, u vazi i u vjenčanim buketima, hortenzije su mnogima omiljeni cvijet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati.

Kako biste od hortenzija dobili najviše cvijeća, sve što trebate jest osigurati da biljka dobiva prave količine vode i gnojiva. Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne. Svaka vrsta ima malo drukčije zahtjeve za njegu, pa ćete uz malo znanja i planiranja moći pravilno pripremiti specifičnu sortu hortenzija za optimalno cvjetanje.

Sve je u pravoj količini vode

Koliko često treba zalijevati hortenzije? Sve hortenzije vole vodu. Njihovo ime dolazi od grčkog “hydra” što znači “voda” i “angeon” što znači “posuda”. Ali koliko vode trebaju hortenzije? Odgovor ćete znati kad pogledate lišće. Dakle, ako lišće pada, vjerojatno je vrijeme za zalijevanje. Lišće također mlitavo pada popodne, pa pričekajte do večeri da vidite hoće li se oporaviti prije nego što ih zalijete. Kada sadite svoju hortenziju u zemlju, najbolje je zalijevati biljku najmanje tri puta tjedno kako biste uspostavili jak korijenski sustav. Obavezno održavajte zemlju vlažnom, ali ne i natopljenom do te mjere da voda stoji. Kad se sezona cvata približi kraju, hortenzije možete osušiti, nasprejati lakom za kosu i imat ćete divan prirodni ukras cijele zime, sve do nove sezone. Naime, lakom pošpricane glavice hortenzija neće se trusiti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije