dar prirode

Obavezno pri ruci uvijek imajte najljekovitiju od svih biljaka - gospinu travu

Gospina trava
Ivan Lesinger
15.08.2023.
u 06:00

Za vrijeme terapije čajem ili uzimanjem preparata s hipericinom, fotosenzibilne osobe ne bi se smjele izlagati suncu

Gospina trava od davnina je poznata kao biljka Sunca i zaštite od zla, a navodi se njezina velika djelotvornost u liječenju rana, opeklina i ženskih bolesti. Stari bilinari i astrolozi uvrstili su je u biljku Sunca pa nije čudno što spada u najčešće rabljenu biljku protiv sunčanih opeklina, a samo ime ”gospina trava”, govori da je to biljka za ženska oboljenja.

Foto: pixabay

Biljna terapija s gospinom travom potvrđuje tisućljetno pučko uvjerenje da je to biljka nadnaravnih – čarobnih i mističnih svojstava, što je sa znanstvenog gledišta uistinu teško razumjeti.

Foto: Ivan Lesinger

Slobodno možemo reći da danas neke velike razlike između pučke i službene uporabe gospine trave gotovo i nema. Među vodećim bolestima današnjice je depresija, a njeni su simptomi brojni: osjećaj tjeskobe, tuge, razne vrste strahova, krivnja, nesanica, umor, utučenost, razdražljivost, misli o samoubojstvu... Sva ta stanja koja ne prate nikakva tjelesna oštećenja govore da se treba obavezno konzultirati s liječnikom. Gospina trava je provjereni lijek za takva stanja, i to početna. Mora se brzo reagirati, dakako kod osoba sklonih prirodnom načinu liječenja, te savjetovati terapiju čajem od gospine trave. Iz iskustva se zna da kod težih slučajeva dugotrajne depresije, gospina trava nema tako jaku moć. Preporuka je uzimanje gospine trave kod unutarnje depresije, kao zamjene za Prozac, kod koje postoje veliki izgledi za poboljšanje stanja i izlječenje.

Foto: Ivan Lesinger

Radi antibakterijskih i antibiotičnih svojstava gospina trava rabi se u liječenju oboljenja prouzrokovanih stafilokokom, streptokokom, E. Coli itd. Sastojci gospine trave djelotvorni su u liječenju AIDS-a i Parkinsonove bolesti. Najčešća uporaba gospine trave danas je u obliku čaja, ulja ili soka. Čaj uzimamo kod poremećaja rada u sustavima: limfni čvorovi, krajnici, slezena, prsna žlijezda (upalni procesi), krvna plazma, bubreg, mokraćovod, mjehur, mokraćna cijev, pokožica, koža, potkožno tkivo, žlijezde lojnice i znojnice, usna šupljina, ždrijelo, jednjak, želudac, crijeva, jetra, gušterača, potrbušnica, pluća, bronhitis, astma, nos, jajnici, jajovodi, maternica, rodnica, stidnica, Bartholinijeva v. žlijezda, muško udo, mošnja, sjemenik i pas sjemenik, (čaj se pije i rabi kao vaginalni tuš), živčani sustav – živčane stanice i živci, mozak, kralješnička moždina, periferni i autonomni živčani sustav, (depresije, anksioznost, neuroze, nesanice, razdražljivost, bolna mjesta živca), hipofiza, štitasta žlijezda, nadbubrežna žlijezda, doštitasta žlijezda, gušterača, spolne žlijezde.

Gospina trava
1/19

Preporuka je Europske komisije da se pri uporabi preparata s hipericinom propisuje stroga dijeta u kojoj se ne konzumiraju kava, alkohol, suhomesnati proizvodi, proizvodi konzervirani u salamuri, te od lijekova – jači antidepresivi, antikonvulsanti, lijekovi za kontracepciju, digoxin, theophyllin, triptan itd.; u svakom slučaju potrebno je savjetovati se s liječnikom. Za vrijeme terapije čajem ili uzimanjem preparata s hipericinom, fotosenzibilne osobe ne bi se smjele izlagati suncu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije