08.11.2012. u 21:17

Priče o koristi vina, barem kada je riječ o malim količinama, uvijek su bile povezane sa zdravljem. Tako sam i ja, još od malena, znala slušati priče svojih roditelja o tome kako je dobro, korisno i poželjno popiti svakoga dana deci vina. No danas se pitam bi li oni razmišljali jednako kada bi znali koliko tretiranja i trovanja pesticidima mora proći svaki postupak proizvodnje vina, počevši, naravno, od uzgoja vinove loze. I gdje je onda tu zdravlje, osim možda u čaši ekovina?

Priče o koristi vina, barem kada je riječ o malim količinama, uvijek su bile povezane sa zdravljem. Tako sam i ja, još od malena, znala slušati priče svojih roditelja o tome kako je dobro, korisno i poželjno popiti svakoga dana deci vina. No danas se pitam bi li oni razmišljali jednako kada bi znali koliko tretiranja i trovanja pesticidima mora proći svaki postupak proizvodnje vina, počevši, naravno, od uzgoja vinove loze. I gdje je onda tu zdravlje, osim možda u čaši ekovina? No za takvu povlasticu vinogradari moraju uložiti mnogo više od onoga što je prosječni vlasnik nekoliko čokota spreman učiniti.

Otporno grožđe

Ako zanemarimo priče o vinu i usredotočimo se samo na stolno grožđe, problem pesticida neće nestati. Stoga, želimo li grožđe i zdravlje ponovno vezati jedno uz drugo, rješenje je, barem zasad, u sadnji otpornih sorti. No, kada kažemo sorta, obično mislimo na plemenite loze cijepljene na određene podloge. Naprotiv, trsovi poput francuza ili izabele zapravo i nisu sorte nego križanci pa ih stoga možemo razmnožiti i sami. Obično se to radi krajem zime, odnosno prije početka vegetacije. Tada se s jednogodišnjih izboja uzimaju reznice i stavljaju na ukorjenjivanje sve do jeseni.

Francuz

Jesen je idealno doba sadnje trsova, i onih plemenitih sorti, ali jednako tako i križanaca poput čuvenog francuza. Njegova povijest govori o križanju američkih i europskih sorti vinove loze, do koje je došlo zbog pojave bolesti poput filoksere i peronospore koje su opustošile europske vinograde. Naziv francuz zadržao se do danas zahvaljujući tome što su prvo križanje obavili Francuzi, pa tako sve loze koje su otporne na bolesti i ne zahtijevaju prskanje nazivamo jednostavno tim imenom. Iako ih stručnjaci i proizvođači vina ne ističu kao nešto posebno, za nas vrtlare nema boljeg rješenja. Riječ je o vrlo ukusnom stolnom grožđu, idealnom za male obiteljske vrtove.

Izabela

Poput francuza, loza otporna na bolesti je i izabela, posebnog, aromatičnog okusa koji mnogi vrtlari iznimno cijene. Njezini dugi izboji, otpornost i jednostavno održavanje odlično su rješenje za sadnju uz pergole ili ograde. Stvara divan hlad, miriše vrlo lijepo i u njezinoj je blizini uvijek ugodno pa je šteta da se može pronaći još samo uz stare obiteljske kuće. Također je šteta da se sadnice izabele ili francuza vrlo teško mogu nabaviti u našim rasadnicima pa naši vrtlari moraju po njih u susjednu Sloveniju. A upravo na takav put i po takve sadnice ovih se dana spremam i ja.

>>Zimske kućice za životinje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije