Popularne sobne biljke

FOTO Upoznajte kentiju, rajsku palmu 
s otoka Lord Howea

FOTO Upoznajte kentiju, rajsku palmu 
s otoka Lord Howea
Foto: Davor Višnjić/Pixsell
1/6
22.01.2013.
u 00:05

Za uspješan rast glavno je svjetlo, no prilagodit će se i mjestu u sjeni.

Među popularnijim i sve češćim sobnim biljkama su i palme. Za sve koji ih već imaju, ali i one koji ih tek namjeravaju nabaviti, savjete o njezi ovih tropskih biljaka potražili smo u Vrtnom centru Zrinjevac.

– Najčešća je u domovima kentia, rajska palma. Botanički joj je naziv Howea forsteriana, a dobila ga je prema nazivu otoka, Lord Howea, na kojem je endemska biljka – počinje priču o palmama Natalija Vidučić, dipl. inženjerka agronomije.

Rajska palma k nama dolazi iz Nizozemske, gdje se uzgaja iz sjemena. U svojoj domovini, na vulkanskom otoku, ona i cvate

Ova biljka u sobnim uvjetima raste vrlo sporo pa će tako godišnje dati svega dva, tri lista.

– Kao i svim sobnim biljkama, za uspješan rast glavno je svjetlo. No ova palma podnosi i može rasti i na tamnim i zasjenjenim mjestima. U zimskim danima preživjet će na temperaturama koje nisu niže od 10 Celzijevih stupnjeva, a ljeti su joj idealne temperature do 25 ºC – kaže agronomka.

Natalija Vidučić, dipl. inženjerka agronomije

Suhi zrak najveći je neprijatelj uspješnom rastu rajske palme, ali i arece koja se rjeđe uzgaja kao sobna biljka. Za čišćenje listova vlažnom krpicom, ali i tuširanje u kadi biljka će vam biti zahvalna.

– Kentia nikako ne voli propuh, što uključuje i propuh od klima-uređaja. Usto je jedan od razloga lošeg rasta i prejako zalijevanje – ističe N. Vidučić.

Brdska palma, chamaedora, puno je niža od rajske palme, a sitni listići vrlo su dekorativni

Kako biljku zalijevati, ovisi o prostoru u kojem raste i o tome koliko je velika. No, dodaje, uvijek je bolje zaliti manje nego previše.

– Treba provjeriti vlažnost supstrata, ali ne ispod površine, nego u dubini gdje je korijen. Zalijevate li je češće, dajte joj manje vode i svakako u supstrat, a ne u podložak – dodaje agronomka i objašnjava da se pri sadnji biljke na dno posude stavlja drenažni sloj koji će upiti višak vode, a na njega ide supstrat.

On svakako mora biti s tresetom, izbjegavajte tešku vrtnu zemlju. Ako vrhovi listova postanu smeđi, biljka poručuje da je u prostoriji presuhi zrak. A ako je previše zalijevate pa trune, listovi će dobiti žuto-smeđu, trulu boju.

Palma areca (Dypsis lutescens) traži iste uvjete za rast, no ipak se rjeđe susreće u stanovima

Svima koji su pomislili da bi rajsku palmu mogli i sami uzgojiti poručujemo da to mogu zaboraviti.

– Kentia se razmnožava isključivo sjemenom, ali ga se ne može nigdje nabaviti. K nama stižu već izrasle biljke, a sadi ih se nekoliko u istu posudu – ističe gospođa Natalija.

Promijenite supstrat

Kad korijen biljke potpuno ispuni posudu u kojoj je zasađena, vrijeme je da je presadite. Ako potroši hranjiva, ne treba je presađivati. Dovoljno je samo promijeniti gornji sloj supstrata, do dubine 10 centimetara. Jer svako presađivanje za biljku je šok.

Madagaskarska palma izgledom podsjeća na kaktus, a ima i bodlje koje nisu nimalo bezazlene

– Rajsku palmu napadaju štitaste uši koje je lako primijetiti i crveni pauk u kojeg se može posumnjati ako se na listovima pojave žuti krugovi. I dok se uši mogu ukloniti i tuširanjem, crveni pauk mora se tretirati insekticidom – kaže N. Vidučić i dodaje da je najbolje otrgnuti zaraženi list i potražiti stručnu pomoć.

Ljeti se rajska palma može iznijeti iz kuće na otvoreno, na balkon ili u vrt, no treba paziti da ne stoji na mjestu direktno izloženom sunčevim zrakama.

Kako prepoznati zdravu biljku i kako je saditi

ZDRAVI LIST
 - Na donjoj strani lista zdrave rajske palme ponekad se ističu smeđi končići. Pojavljuju se na mladim listovima, u vrijeme kad se oni tek otvaraju.
DODATAK ZA PRIHRANU
 - Mijenjate li gornji sloj supstrata, u posudu prvo stavite osmocote koje će otpuštati hranjiva i do šest mjeseci. Dozirajte prema uputama.
IZBOR SUPSTRATA 
- Kod odabira supstrata za sadnju palmi svakako izaberite kombinaciju s tresetom. Izbjegavajte tešku, vrtnu zemlju, preporučuju iz Zrinjevca.
UKRASNE POSUDE - 
Trenutačno su u modi visoke ukrasne posude. Kad birate njihovu veličinu, pazite da od posuda u koju je palma zasađena bude veća jedan do dva broja.

NE PROPUSTITE: FOTO Ponosan na svoju zelenu terasu: Sve što posadim naraste!

Ključne riječi

Komentara 1

SK
SKsenija
11:02 17.10.2021.

Moja palma je bila previse zalivana celo leto i listovi su joj se osusili, mada vidim da pusta sad mlade listove, sto znaci da ima nade za nju. Da li mozete da mi kazete da li bi trebalo da joj osisam sve suve listove i da li da ih isecem do zemlje ili da ostavim da sami otpadnu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije