Vrtna čarolija

FOTO U kreativnom neredu krije se kućica iz bajke

FOTO U kreativnom neredu krije se kućica iz bajke
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
1/5
10.09.2013.
u 08:00

U zelenom raju nedostaje jedno jezero, ono prirodno, no dobro bi došla i još koja lijepa biljka

Kreativni nered. S dvije riječi svoj bajkoviti vrt u dvorištu obiteljske kuće opisuje Višnja Prosenjak iz Koprivnice, dobitnica nagradnog natječaja Vrtna čarolija. Otvorila nam je njegova vrata i pokazala kakvi se to čarobni detalji kriju u zelenoj bajci.

- Kuću smo izgradili prije osam godina i od prvog dana imamo i vrt. Tako nam se ostvarila velika želja, jer prije nismo imali mogućnosti raditi u svom vrtu. Suprug i ja veliki smo ljubitelji cvijeća, njegujemo ga s puno pažnje i ljubavi. Uživamo. No, vremena je uvijek premalo za sve što bi htjeli raditi u vrtu. Kako se spremam u mirovinu uskoro ću se moći puno više posvetiti svom hobiju nego do sada - istaknula je gospođa Višnja, koja u svom vrtu ima nemali broj raznolikog bilja.



– Imamo javore, 40-ak vrsta ruža, cedre, čemprese, bukve i jako puno trajnica, koje ja najviše volim. Tu su, recimo, dnevni ljiljani, a u vrtu imamo i hortenzije, hoste, 15-ak floksi, ehinaceje, ukrasne trave. Imala sam i orhideje – nabrojala je neke od biljka i dodala da u vrtu imaju i više od 50 posuda u koje je zasađeno razno cvijeće.

Mjesto za odmor

Poseban doživljaj njihovu vrtu daje prekrasna drvena kućica do koje se stiže opločenom stazom. U njoj drže alat i sve potrebno za vrt, a ispred nje nerijetko sjednu na klupicu i uživaju u ljepotama svog vrta.



– Najviše mi se sviđa u vrtu biti u proljeće, u svibnju i lipnju, tada je sve u cvatu i to je neopisiv osjećaj - kazala je gospođa Višnja i pohvalila supruga Vladimira jer joj jako puno pomaže u vrtnim radovima.

– Veći radovi su njegovi, poput košnje trave i oblikovanja zimzelenih biljki, a okopavanja i presađivanja moj su dio posla. Stvarno imam sreće što on isto voli biljke. Rijetko za muškarca, ali sretna sam zbog toga. Do biljaka uglavnom dolazimo razmjenama s našim prijateljima vrtoljupcima iz Varaždina i Ludbrega, puno ih mijenjam i sa ženama iz Velikog Bukovca. Zajedno idemo i u Mađarsku i Sloveniju u kupnju novih biljaka jer su tamo puno jeftinije – rekla nam je pobjednica natječaja, koja je Stihlov električni trimer FSE 41.



Pozitivan šok

– Pratim Večernjakov prilog Dom i vrt. Vidjela sam tamo jako puno lijepih vrtova, ljudi se stvarno puno trude, uređuju vrtove i imaju krasnih biljaka koje nikad nisam ni vidjela prije. Kad sam saznala da sam ja dobitnica nagrade, bila sam jako iznenađena, mogu reći i šokirana, ali pozitivno. Iskreno, suprug se više razveselio nagradi nego ja jer je on ipak zadužen za košnju – sa smiješkom na licu kazala je Višnja i otkrila jednu neostvarenu želju.

– Želja mi je imati jedno lijepo jezerce, ali prirodno, nikako ne umjetno. Voljela bih u vrt još postaviti i malo više detalja od kamena, pravih morskih, a možda još nabaviti i nekoliko lijepih biljaka – dodala je.

Nagradni natječaj u suradnji s Unikomerc uvoz

Nagradne natječaje za naše čitatelje i ove godine organizirali smo u suradnji s Unikomerc uvozom, generalnim zastupnikom Stihl i Viking proizvoda za Hrvatsku. Čitateljica Ljiljana Đura pobijedila je u prvom natječaju i osvojila Stihl električnu kosu. Živicu iz snova pronašli smo u dvorištu Milke Damjanović iz Strizivojne, a kao pobjednica osvojila je Stihl električne škare za živicu. Prva pobjednica natječaja Vrtna čarolija, u kojoj ste nam pokazali kavi se čarobni detalji kriju u vašim vrtovima, osvojila je Stihl električnu kosu. Preostaje nam još proglasiti drugog pobjednika natječaja, koji osvaja Viking električnu kosilicu. Kao i uvijek, pristiglo je puno vaših mailova s fotografijama prekrasnih vrtova i detalja koji vrtove čine čarobnim. U uži izbor za posljednju nagradu odabrali smo vrtove Zdenke Matagić, Daria Kocbeka i Valentine Krpete. U posljednjim brojevima pokazali smo vam zašto ćemo među njima birati još jednog pobjednika ove sezone.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije