27.12.2012. u 15:59

U dane kada pripremamo slastice više nego inače, domaći, a osobito limun iz vrtova u kojima se uzgaja organski, veoma je tražena roba. Razlog dobro znaju svi kuhari i kuharice – to je ribana kora. Naime, kora uvoznog limuna, koji se tijekom uzgoja i skladištenja obilato tretira pesticidima, nikada se ne smije koristiti za ribanje jer je prepuna nepoželjnih ostataka. Tako nešto vlastitoj obitelji nitko ne poslužuje pa se zato ovih dana svi trude nabaviti “nešpricani” limun iz vrtova s naše obale i otoka. Uzgoj

U dane kada pripremamo slastice više nego inače, domaći, a osobito limun iz vrtova u kojima se uzgaja organski, veoma je tražena roba. Razlog dobro znaju svi kuhari i kuharice – to je ribana kora. Naime, kora uvoznog limuna, koji se tijekom uzgoja i skladištenja obilato tretira pesticidima, nikada se ne smije koristiti za ribanje jer je prepuna nepoželjnih ostataka. Tako nešto vlastitoj obitelji nitko ne poslužuje pa se zato ovih dana svi trude nabaviti “nešpricani” limun iz vrtova s naše obale i otoka.
Uzgoj
Uzgojiti limun nije teško, no postoje zahtjevi koji ga ipak odvajaju od drugih voćnih vrsta. Prije svega, treba znati da limun zahtijeva mnogo makro i mikroelemenata pa odlično reagira na organska gnojiva, kao npr. ovčji ili kozji gnoj.

Organski uzgojen, nešpricani limun neizostavan je u pripremi slastica

Također, što su stabla starija, hranjivih tvari treba više, što znači da količinu gnojiva treba svake godine postupno povećavati. No, čak i tada može se ponekad dogoditi da limunu nedostaje mikroelemenata poput željeza, zbog čega listovi žute, ili bora, zbog čega otpadaju zametnuti plodovi. U tim situacijama rješenje su specijalizirana gnojiva za citruse.

Prvi plodovi

Od dvogodišnjih sadnica kupljenih u vrtnom centru prve plodove treba očekivati tek kada biljka napuni tri ili četiri godine. Tada treba početi i s oblikovanjem.

Kvaliteta tla važna je u uzgoju limuna, pa je pravilna gnojidba ujedno i najvažnije jamstvo zdravlja

Iako limun raste poput grma i može doseći visinu od 3 do 5 metara, mnogo ljepše izgleda oblikuje li se poput malenog stabalca. Na taj način ne samo što će izgledati ljepše nego će i berba biti lakša, tim više što mnoge sorte imaju trnovite grane. To je nedostatak, no prednost je u tome što berba traje doslovno mjesecima. U našim južnim krajevima počinje obično u prosincu i završava tek u travnju ili svibnju.
Domaći vs. uvozni

Limun napada nekoliko štetnika (npr. lisni miner i crveni pauk) protiv kojih je teško boriti se ekološkim zaštitnim sredstvima u velikim nasadima. Pa ipak, unatoč konvencionalnom načinu uzgoja, domaći je limun ipak u prednosti u odnosu na onaj uvozni, koji se mora dodatno tretirati fungicidima kako ne bi došlo do kvarenja tijekom transporta i skladištenja.

Limun mjesečar može zadržati svoje plodove do svijbnja, a ponekad čak i u lipnju

Također, treba znati da limun prirodno ne dozrijeva tijekom ljeta i da tada formiranje plodova nastaje umjetnim forsiranjem. Prema tome, njegova je prirodna sezona zima, kada ga, na kraju krajeva, najviše i trebamo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije