Radionica Doma & Vrta

Čitatelji u Zrinjevcu učili kako pravilno posaditi voćke te se i sami okušali u orezivanju

radionica vocke
Foto: Pixsell
1/9
22.03.2014.
u 00:00

Održana prva radionica Doma&Vrta i Zrinjevca na kojoj su čitatelji puna dva sata iz prve ruke otkrivali male tajne velikih majstora vrtlarstva i voćarstva

ijepo vrijeme i početak sezone radova bili su glavni povod da u suradnji sa Zrinjevcem organiziramo prvu u nizu radionica na otvorenom. Kako je sada idealno vrijeme za sadnju i rezidbu voćaka, upravo su to bile teme u kojima su stručnjaci educirali polaznike radionice, vas, naše drage čitatelje. Potaknuti velikim interesom, odlučili smo stoga organizirati još tematskih radionica vezanih uz uređenje vrta, balkona, okućnice..., a o tome ćemo vas na stranicama Doma&Vrta na vrijeme obavijestiti.

No, vratimo se na subotnje prijepodne i dvosatnu radionicu koja je za četrdesetak polaznika bila iznimno poučna. Za sve vas koji niste uspjeli uhvatiti mjesto, donosimo najvažnije što smo naučili i vjerujemo da ćete te stručne savjete primijeniti i u vlastitom vrtu. Dakle, radionicu smo započeli sadnjom voćke, točnije jabuke (cijena tih sadnica je oko 25 kuna, tako da se uistinu ne radi o velikoj investiciji). Prvo je valjalo iskopati rupu za biljku. Važno je, kažu u Zrinjevcu, da je rupa dovoljno velika. Naime, većina ljudi griješi stavljajući biljke u premale jame. Dubina i širina jame određuju se pregledom korijena.

Za manje sadnice, poput ove koju smo mi sadili na radionici, pod stručnim nadzorom Martina Veže i Vesne Čuljat, potrebno je iskopati rupu dubine 60-ak centimetara, i otprilike istog takvom promjera. Pritom, oblik rupe nije važan. Zatim se dodaje umjetno gnojivo i humus. Prije sadnje korijenje treba pregledati, ukloniti sve oštećene dijelove i orezati ga kako bi mikrokorijenje, ključno za uzimanje vode i mineralnih tvari iz zemlje, jače potjeralo.

Foto: Instagram

Sudionici radionice i sami su se okušali u kopanju rupe za sadnju jabuke

Prije sadnje dobro je korijen ostaviti da se namoči na 24 sata u otopini modre galice i vode.

Foto: Instagram

Nakon što je rupa iskopana, treba je napuniti humusom i umjetnim gnojivom

Nakon sadnje biljku dobro zatrpajte zemljom, napravite okop, tzv. kadicu u kojoj će se kod zalijevanja zadržavati voda.

Foto: Instagram

Prije sadnje bitno je pomiješati slojeve zemlje koju smo iskopali

Dakako, nakon sadnje odmah zalijte voćku i obvezno je pričvrstite za kolac. Biljka se uz kolac veže na dva mjesta i tako ostaje u prosjeku dvije godine. Nakon sadnje slijedi orezivanje kojim se formira buduća krošnja voćke. Režite što bliže stablu, ravnim rezovima kako ne biste oštetili biljku. Sadite li više biljaka, sadite ih u smjeru jug-sjever pritom pazeći na razmak među biljkama.

Foto: Instagram

Mladu biljku obvezno vežite uz kolac

Sadite li biljku u jesen, nemojte je orezivati nakon sadnje (osim baš očitih oštećenja) kako bi lakše prezimila. Naime, orezivanjem se tjera biljku da intenzivira rast, a u jesen, u vrijeme mirovanja, to se, dakako, ne preporučuje. Na proljeće je orezivanje obvezno.

Kada je pak u pitanju orezivanju ranije zasađenih voćaka, treba paziti da se prvo uklone oštećene grane i grane koje su preblizu jedna drugoj. Sada, u proljeće, biljke su već krenule s pupanjem pa stoga pazite da uvijek režete iznad pupa, bilo lisnog bilo cvjetnog, kako ne biste biljku oštetili.

Foto: Instagram

Prije orezivanja biljku dobro pogledajte sa svih strana kako biste uočili dijelove koje valja ukloniti.

Foto: Instagram

Biljku režite što bliže stablu

Ne trebate se bojati odrezati i deblje grane, posebno ako su loše raspoređene i zaklanjanju jedna drugu. Inače, orezivanje je najbolje napraviti prije nego što krene vegetacija, a nakon sezone mrazova. Važno je imati dobar alat, odnosno oštre i kvalitetne škare i pilu kako se pri rezanju ne bi oštetila kora biljke.

Foto: Instagram

Nakon rezanja većih grana, mjesto reza premažite voskom

Otkrili su nam stručnjaci iz Zrinjevca i malu tajnu kada je u pitanju borba sa štetnicima. Otopina modre galice i vode, pošprica li se po lišću, štitit će biljku od raznih nametnika, a nije štetna ni na koji način za biljku i kasniji plod.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije