pravi spoj

Čini se jednostavno, ali zapravo nije. Otkrivamo kako odabrati idealnu teglu za biljke

H&M Home
14.06.2023.
u 06:00

Tegle za biljke dolaze u raznim oblicima i veličinama, i šarolik je i izbor materijala od kojeg su izrađene poput plastike, terakote, cementa, metala, keramike, stakla...

Neki dan pisali smo o važnosti presađivanja i u velikom vodiču objasnili kako ga uspješno odraditi. Ako ste propustili, detalje možete naći ovdje. No, danas ćemo se baviti svojevrsnim nastavkom te teme. Naime, da bi presađivanje bilo uspješno i biljka sretna, jako je važno znati odabrati  pravu teglu za određenu biljku. Naime, biljke imaju različite potrebe, a tegle, ovisno o materijalu od kojeg su napravljene, različite karakteristike koje nekim biljkama odgovaraju, a drugima pak ne.

Foto: H&M Home

Tegle za biljke dolaze u raznim oblicima i veličinama, i šarolik je i izbor materijala od kojeg su izrađene poput plastike, terakote, cementa, metala, keramike, stakla...

Foto: H&M Home

Tegle od terakote, osim što izgledaju atraktivno, biljkama omogućuju dobru cirkulaciju zraka i brže hlapljenje vode pa je manja mogućnost truljenja korijena. Većina sobnih biljaka ne voli pretjerano vlažnu zemlju dug period vremena pa je zato terakota, posebno ako je riječ o većim biljkama, sjajan izbor.

Foto: H&M Home

Ako pak imate sobne biljke koje zahtijevaju uvijek vlažnu zemlju, plastične teglice bolji su izbor. Kada razmnožavate biljku, bilo da reznicu razmnožavate u posudi sa zemljom ili u vodi pa ju presadite u zemlju kada pusti korijen, plastične tegle ovdje imaju prednost baš zato što biljka u ovom stadiju zahtjeva više vlage. Plastične posude ne omogućavaju dobar protok zraka kroz zemlju zbog čega je zemlja duže vlažna.

Foto: H&M Home

No, nije sve samo u izboru materijala, važna je i veličina tegle u koju sadimo, ili presađujemo, biljku. Preporuka je biljku presaditi u  samo malo veću posudu od trenutne.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije