30.06.2015. u 11:00

Početak ljeta u vrtu slobodno možemo proslaviti bobičastim voćem, malinama, jagodama, ribizom i borovnicama

Moj je vrt ovih dana prepun bobica. Jagode, maline, borovnice i mnogo ribiza idealan su početak slatkog ljeta. Toplina, sunce i nekoliko kišnih dana napunili su njihove plodove, pa ih sada berem u velikim količinama doslovno svaki dan.

Njihovi su plodovi slatki, krupni i fantastičnog okusa, neusporedivo bolji od onih koji se mogu kupiti u trgovačkim centrima ili na tržnicama. Ne tvrdim to tek tako, na osnovi nekog subjektivnog doživljaja, već samo prenosim iskustvo svojih prijatelja i znanaca koji su kušali organski uzgojene bobice iz mog vrta. Nažalost, okus kemikalija u bobičastom voću, osobito u jagodama, doista se može osjetiti i razlika je golema.

Foto: Nino Šoštarić
Maline treba brati što češće jer se tako potiče stvaranje novih plodova

Izvor zdravlja

Bobičasto voće ne povezuje samo botanička sličnost, odnosno plod koji nazivamo boba, već i nutritivne karakteristike. Ono što im je zajedničko je visok udio flavonoida, spojeva koji imaju funkciju antioksidansa. Jednako kao što štite voće od djelovanja slobodnih radikala, tako to čine i u našem organizmu. Također, poznato je da bobičasto voće sadržava i mnogo vitamina. Posebno se ističu crveni i crni ribiz koji sadrže najmanje dvostruko više vitamina C od limuna, pa su stoga i odličan dodatak u pripremi kašastih voćnih sokova, popularnih smoothieja. A kada ih konzumiramo svježe, tek ubrane iz vrta, dobit ćemo maksimum svega onog zdravog što se nalazi u njima. I to je prava prednost vrtlarstva. Jer voće koje dugo stoji postupno i sigurno propada, a s njima nažalost i svi vitamini i antioksidansi.

Foto: Nino Šoštarić
Američke borovnice mogu se uzgajati uz vrtu ako im osiguramo kiselu reakciju tla

Uzgoj

Osobno, ne volim voće koje je komplicirano i oduzima previše vremena. Zbog toga uvijek ističem bobičasto voće kao primjer jednostavnosti i lakoće uzgoja. Posebno su jednostavne grmolike vrste poput crnog i crvenog ribiza, ogrozda ili joste, koje treba samo posaditi. Nešto malo više posla imat ćete ako se odlučite za maline i kupine. Za njih treba osigurati potporanj i u jesen obvezno odrezati grane koje su te sezone nosile plodove. Meni se čini da to nije previše posla, to više što je riječ o trajnicama koje su veoma plodne i prilično otporne. Najveću opasnost mogu predstavljati lisne uši koje se pojavljuju na mladim vršnim izbojima gdje sišu biljne sokove. Taj je problem najlakše riješiti prskanjem uljem neema.

Foto: Nino Šoštarić
Crni ribiz osnova je crnog smoothia jer je prepun vitamina C i antocijana

Na balkonu

Uzgoj ribiza, borovnice ili maline može donijeti mnogo zadovoljstva i zadovoljavajući urod. Riječ je o samooplodnim vrstama, što znači da ćete plodove dobiti čak i ako posadite samo jednu jedinu biljku. To je dobra informacija za male vrtove, ali i za vlasnike balkona i terasa koji mogu svoje omiljeno voće uspješno uzgojiti u posudama. Pritom nemojte štedjeti. Što su posude veće, biti će veći i grmovi jer bobičasto voće stvara dubok, razgranat korijen kojem treba pružiti dosta prostora i plodan supstrat za sadnju. Iznimka su borovnice kojima uz klasičan supstrat treba dodati i 50% treseta kako bi se postigla kisela reakcija, nužna za njihov razvoj. I naravno, ne zaboravite na prihranu. Pokušajte nabaviti što kvalitetnije dehidrirano organsko gnojivo i dodajte ga na početku sezone. Vjerujte, biljka će vam na tome biti zahvalna, a vi oduševljeni rezultatima!

Foto: Nino Šoštarić
Visok udio vitamina C u ribizu čuva svježinu bobica na grančicama više od mjesec dana

>>Kako uspješno uzgojiti patlidžan

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije