omiljeno cvijeće

A što kažete na karanfile? Imamo 6 sjajnih savjeta za uzgoj ovog popularnog cvijeta!

karanfil
Thinkstock
08.03.2023.
u 06:00

Mogu se saditi u lončanicama, u vrt ili na kamenjarima. Savršeno izgledaju i u vazi na stolu .A ako ih želite ove godite uzgojiti sami, samo pratite naše savjete

Karanfili su cvijet koji se često daruje za Dan žena. Ako ih želite sami uzgojiti i u njima uživati, ne samo jedan dan, nego mjesecima, sve što vam treba lijepa je lončanica i malo zemlje. Ako zemlju kupujete, izaberite laganu, univerzalnu. Zemlja mora uvijek ostati svježa i dovoljno vlažna, stoga redovito provjeravajte nije li vašim karanfilima možda prevruće. Dobro ih je i svakih nekoliko tjedana pognojiti. Karanfili cvatu od proljeća do sredine jeseni.

Foto: pixabay

Važno im je uvijek uklanjati osušene listiće i ocvali cvijet. Narastu od 10 do 50 cm, a najčešće su crvene, ružičaste, bijele i žute boje. Ima ih više 100 sorti, a svima je zajedničko opojan miris i potreba da budu na suncu. Mogu se saditi u lončanicama, u vrt ili na kamenjarima. Savršeno izgledaju i u vazi na stolu.

Foto: pixabay

A ako ih želite ove godite uzgojiti sami, evo šest sjajnih savjeta:

1. Bolje će uspijevati ako tegle umjesto u interijeru, držite vani, ali nipošto na direktnom suncu. U svakom slučaju neka mjesto bude sunčano i toplo.

2. Ako ih uzgajate u interijeru, kao sobnu biljku, temperatura ne treba biti visoka, dovoljno je da mjesto bude sunčano. Inače, osim u tegli, karanfile možete saditi u kamenjaru ili vrtnim gredicama.

3. Redovno ih i obilato zalijevajte, naročito u ljetnim mjesecima – pazite da zemlja uvijek bude vlažna. Također, možete prskati i listove.

Foto: pixabay

4. Zemlja u koju ih sadite neka bude drenirana, tako da bude propusna za suvišnu količinu vode.

5. Budite ažurni i u prihranjivanju i činite to otprilike svaka dva tjedna. U zimskim mjesecima cvijet ne treba gnojiti.

6. Kako bi bolje uspijevali, potrebno je redovito skidati ocvale listove, kako bi mogli izrasti novi.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije