Staklena oaza

10 pravila za zimski vrt

zimski vrt
Foto: Arhiva VL
VL
Autor
Antonela Vukorepa/VLM
13.03.2014.
u 00:00

Pripazite na deset bitnih smjernica prije nego što se upustite u dizajn

Vanjski zimski vrt mnogima je tiha patnja, no ako i imate dovoljno veliku okućnicu da si priuštite ostakljeni zeleni kutak za opuštanje, na neke biste stvari trebali obratiti pozornost. Iako je zima na izmaku, sada je savršeno vrijeme da počnete s planovima i radovima kako biste na vrijeme, prije sljedećih mrazova, imali sve spremno. Engleski stručnjaci donose deset smjernica koje trebate imati na umu kako biste dizajnirali besprijekoran zimski vrt. 

1. Svrha 
Odredite na koji način želite koristiti zimski vrt jer će to i te kako utjecati na njegov izgled. Želite li se u njemu prvenstveno opuštati ili posvetiti uzgoju omiljenog bilja, ili možda oboje? Želite li uzgajati samo određene sorte bilja i koje? Tropske, mediteranske ili pak kaktuse? Gdje ćete postaviti garnituru za sjedenje? Raspored i površina prostora za bilje te društvenog prostora utjecat će na dizajn, konstrukciju i određivanje položaja na kojem ćete smjestiti zimski vrt.

2. Dizajn 
Naravno, želite da vaš zimski vrt bude idealnih proporcija, ovisno o tome koju ste mu namjenu odredili. Neizbježno, to znači žrtvovanje jednog dijela eksterijera, no držite se toga da vam se struktura zimskog vrta nadovezuje na vanjski dio. Birajte namještaj, dekore i posude za sadnju mudro jer će njihove dimenzije determinirati krajnji izgled prostora. Ne zaboravite ostaviti dovoljno mjesta ispred staklenih ploha kako biste imali lijep pogled prema van i dotok dnevnog svjetla. Slijedite stil kakvim vam je uređen dom i osigurajte da se staklene stijenke mogu skinuti pa da može poslužiti kao ugodan prostor za boravak u proljeće i ljeto. 

3. Orijentacija 
Iako će vam se učiniti da će orijentacija prema jugu biti logičan izbor kako biste osigurali više sunca bilju, ne zaboravite da se sunčane zrake lome kroz staklo i tako pojačane mogu isušiti zrak, a to nijedna biljka baš ne voli. Ako ste sigurni da želite zimski vrt okrenut prema jugu, trebat će vam zastori. 

4. Ostakljivanje 
Da bi zimski vrt funkcionirao punim kapacitetom, pazite pri odabiru stakla. Kvalitetno staklo sa solarnom kontrolom pridonijet će adekvatnijoj temperaturi u prostoru i kontrolirati odsjaj. Ako je zimski vrt na sjevernoj strani, pokušajte pronaći staklo koje reducira emisiju topline prema van. Sve osim običnog prozirnog stakla može ispasti kičasto, no stoga ga izvana možete ukrasiti lanternama. Obratite pozornost da osigurate potpunu providnost dok gledate iznutra prema van. 

5. Ventilacija 
Da biste osigurali ugodan zrak u zimskom vrtu, trebate dobar ventilacijski odnosno klimatski sustav. Krovna ventilacija bit će ključna da bi vrt dobro funkcionirao. Možete odabrati onu kojom se upravlja ručno, a savršene su one automatske koje se pale i gase ovisno o temperaturi i količini vlage u zraku. 

6. Grijanje 
Temperaturu u zimskom vrtu diktirat će prvenstveno potrebe biljaka, a ne vaše. Stoga nije uputno da ga grijete na istu temperaturu na koju grijete dom, osim ne uzgajate li biljke poput palmi i fikusa. Najveći izbor biljaka imat ćete ako se odlučite održavati temperaturu na 10 °C. Dobro istražite kakvu njegu treba vaše bilje i prema tome odredite temperaturu u zimskom vrtu, kao i vrstu i poziciju gdje ćete postaviti izvor topline. 

7. Zalijevanje 
Bilo bi najbolje osigurati dotok vode s vanjskog ventila, ako to možete, iako je najsigurniji i najpraktičniji način ručno zalijevanje. Da biste osigurali dodatnu vlagu u zraku možete u prostoru postaviti bazenčić ili dekorativnu posudu s vodom. 

8. Podne obloge 
Moraju biti sposobne izdržati curenje i prolijevanje, čega oko biljaka uvijek ima. Ako to možete, najpraktičnije je u zimskom vrtu samo produžiti podlogu koja se nalazi oko njega. Biljke sadite u zemlju ne dublje od 20-25 cm kako bi se korijenje što manje sušilo i širilo. 

9. Biljke 
Planirajte ih još pri uređenju prostora i kupujte ih kad ste sigurni da će dobro rasti u uvjetima koji ih očekuju. Tek tada možete očekivati bujanje i cvatnju. 

10. Pravne stavke 
Provjerite zahtijevaju li vaš zimski vrt i njegova konstrukcija i dimenzije legalizaciju.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije