ZAVRŠIO 6. ARTOMAT

Zbog popularnog sajma neki su prvi put u životu posjetili Džamiju

artomat
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/8
24.12.2015.
u 12:00

Nekonvencionalni umjetnički predmeti, susret s autorima i neformalna atmosfera glavni su aduti sajma u Meštrovićevu paviljonu u Zagrebu

Nakon promotivne prodaje dizajnerskih proizvoda uz kuhano vino, domaće pivo i glazbu, zagrebački sajam koji se profilirao kao nekonvencionalna umjetnička smotra zatvorio je jučer vrata. Od 16. do 23. prosinca Meštrovićev paviljon, kolokvijalno poznat kao Džamija, ugostio je šaroliku ekipu okupljenu pod zajedničkim nazivnikom artOmat.

Osim likovnjaka, na sajmu su izlagali i drugi kreativci: primijenjeni umjetnici, modni, grafički i produkt dizajneri, njih 100, koje je stručni žiri odabrao između 160 prijavljenih. Kako je ulaz na sajam slobodan, organizatori nemaju točne podatke o broju posjetitelja, no mogu potvrditi da je interes sve veći i veći.

Foto: Promo fotografije
Kipar Aldo Krizman predstavio je svoju kolekciju unikatne keramike koja uključuje i posuđe za kuhanje na vatri

– Primjećujemo na artOmatu sve više turista i općenito raznolikiju publiku, čemu se veselimo. Naročito kada nam posjetitelji otkriju da su prvi put posjetili Meštrovićev paviljon iako žive u Zagrebu – govori kreativna direktorica sajma Ivana Čuljak objašnjavajući da je Džamija u pravilu rezervirana za izložbeni program ciljano vezan uz likovnu umjetnost i kiparstvo, a artOmat okuplja širi spektar kreativaca, ali i publike.

Foto: Promo fotografije
Pod brandom KratfyK, jednostavnih i upečatljivih ukrasnih predmeta, krije se dizajnerica i prevoditeljica Kristina Saywell

Dodatnu posebnost sajma Ivana Čuljak vidi u tome što autori izlagači imaju slobodu da sami koncipiraju i osmišljavaju svoja izložbena mjesta, te se posjetitelji mogu upoznati s njima, budući da većina njih sama prodaje svoje radove. Tako više doznaju o umjetničkom procesu nastajanja dizajnerskih proizvoda, materijalima, koncepciji...

Foto: Promo fotografije
Zoo zid oduševio je posjetitelje svojim Glavatarima, ekoalternativi pravim životinjskim trofejima

Usto, ono što nude daleko je od konfekcije i “štancanih” suvenira kojima su preplavljene trgovine i štandovi po gradu. To stvara dodatnu vrijednost sajma i novu sinergiju koju pojačavaju i popratni sadržaji.

Foto: Promo fotografije
Didaktičke igračke Story Cube Teller predstavila je produkt dizajnerica Adriana Pavelić

Ove godine to je, između ostaloga, bila izložba 1,2,3 Plakatiranje koja je predstavila čak 123 plakata koja su izradili umjetnici i dizajneri. Posjetitelji su mogli vidjeti demonstraciju ručne izrade plakata na događanju Plaktomat te sudjelovati u vjerojatno najatraktivnijoj radionici sajma – izradi nomadskog tepiha iza kojeg stoji ljubljanski kolektiv Oloop.

Foto: Promo fotografije
Posjetitelji su mogli sudjelovati u izradi nomadskog tepiha kolektiva Oloop

>>Omiljeni sajam otvara svoja vrata po šesti puta

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije