JOŠ NIJE KASNO

Uredite vrt ili terasu uz ove korisne savjete i sjajne popuste

balkon terasa
Foto: Thinkstock
1/3
31.07.2014.
u 13:22

To što ljetno vrijeme malo kasni idealna je prilika da iskoristite popuste i malo osvježite izgled svog eksterijera

Ćudljivo vrijeme koje više podsjeća na kasnu jesen nego na samu špicu ljeta jednostavno ne dopušta bezbrižan boravak na otvorenom. Tko god je isplanirao u ovo doba godine neometano uživati provodeći vrijeme na terasi ili u vrtu, može se nadati ljepšem kolovozu. U međuvremenu, oni koji nisu poradili na uređenju svog eksterijera, sada imaju idealnu priliku. Vrtni namještaj i oprema za uređenje okućnice ovih su dana na sniženjima u većini trgovina što znači da za manje novca stignete na vrijeme osvježiti vanjski prostor.

Foto: pixabay

Prvo namještaj

Što se namještaja tiče, prvi je korak odlučiti se za materijal. Onaj od kovanog željeza potrajat će godinama i nećete ga morati sklanjati od lošeg vremena, no nije najprikladniji ako imate malu djecu. Drveni namještaj dat će toplinu, ali je zahtjevniji za održavanje, a osim, primjerice, tikovine, nije baš izdržljiv. Kompromisno je rješenje popularni ratan tj. njegova imitacija koji dolazi u nizu boja.

Osnovna logika nalaže da manje terase ne smijete zakrčiti preglomaznim namještajem. Nekad će jedan stolić i dva rasklopiva stolca biti i više nego dovoljni, a lijepo mogu izgledati jastuci za sjedenje koji se postave na pod. Prostrane terase i vrtove slobodno oplemenite kakvom duguljastom klupom i velikim stolom koji će u ljepše dane služiti umjesto blagovaoničkog.

Zaštita od sunca nudi se u nekoliko varijanti. Suncobrani su najjeftiniji i koštaju već od stotinjak kuna, prednost im je što se mogu premještati, no uz to su najmanje stabilni. Nadstrešnica je nešto skuplja, a jako su tražene tende – njih birajte u svijetlim tonovima. Njihova tkanina lako se održava povremenim pranjem, no pazite da kupite onu s dobrom impregnacijom i garancijom. Oni romantičniji mogu se odlučiti za sjenice, odnosno paviljone ili baldahinska sjenila, što je nešto skuplji odabir.

Foto: pixabay

Dekori i (komplementarni) detalji su posebna kategorija, a i te kako mogu utjecati na konačan izgled. Sitnicama možete, ali i ne morate slijediti “trag” sjedeće garniture. Dapače, one su idealan trik za postizanje kontrasta ako je namještaj jednoličnih boja. Lampe, lampioni, svijećnjaci, žarulje u bojama, jastučići, pletene košare, šareni vijenci od sušenog cvijeća... Ideja je bezbroj.

Lijepe posude za cvijeće neizostavne su i stavljaju se na ključne pozicije. Kao polica za njih može poslužiti stara, novom bojom osvježena komodica, a kolica za posluživanje također mogu biti i efektna i korisna.

Mislite unaprijed

Prije nego se latite posla, obvezno uzmite u obzir kakva vam je ograda, vanjski zidovi i fasada, podovi ili nadstrešnica i hoćete li nešto od toga uskoro morati mijenjati, ali i kako bi konačan rezultat mogao izgledati.

>>Otkrivamo kako dobiti plave hortenzije i vrt zaštiti od vjetra

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije