DOMAĆI DIZAJN

Tepisi glitch.ba: spoj tradicije i grešaka iz digitalnog svijeta

glitch.ba
Foto: Promo fotografije
1/3
16.11.2015.
u 11:31

Zbog dinamičnosti tepisi su idealni za moderne interijere, a svaki je unikatan i ručno rađen

Tradicionalni tepisi trenutačno su hit u uređenju modernih interijera, a jedna reprezentativna kolekcija izrađena je i u domaćim dizajnerskim radionicama. Partnerski dvojac Mireldy, koji čine Imelda Ramović i Mirel Hadžijusufović, lansirao je kolekciju tepiha Glitch.ba, “glitchanih” etno tepiha koji balansiraju na granici tradicionalnog i suvremenog.

– Glitch je termin za pogrešku koji se koristi u digitalnom svijetu, a u dizajnu ovih tepiha strukturirana repeticija pogreške u digitalnom svijetu spojena je sa strukturom tradicionalnih elemenata. Ba je pak nezamjenjiv dio lokalnog slenga koji uvelike definira porijeklo nas dvoje – objašnjavaju autori ime i motive na svojim tepisima.

Foto: Promo fotografije

Imelda i Mirel inače su stvarali kao art direktori, dizajneri i ilustratori u području oglašavanja, umjetnosti i kulture te glazbene i modne industrije, te osvojili niz nagrada među kojima i Red Dot. Beskrajna kreativnost nagnala ih je da se dotaknu i dekora za interijere. Cilj Glitch.ba projekta je, objašnjavaju, oživljavanje autohtonih i tradicionalnih vrijednosti. Ideja je ostvarena u suradnji s tvrtkom Regeneracija iz Zaboka. Svaki je tepih iz kolekcije unikatan i ručno rađen.

Za izradu je korištena prirodna novozelandska vuna u dva tipa vunene pređe, što je omogućilo upotrebu nekoliko posebnih tehnika kojima se naglašava struktura, stvara dinamičnost i nudi originalost.

– Glitch.ba tepisi se najbolje uklapaju u moderne i decentne prostore. U takvom ambijentu njihova dinamičnost i koloristička razigranost stvaraju dobar balans – ističu autori.

>>Novo lice doma uz praktične i vizualno atraktivne komade

Ključne riječi

Komentara 1

RO
roserose
09:54 17.11.2015.

Regeneracija je proizvodila tepihe postupkom taftinga, pomoću aparata se vuna uvlačila u razapetu mrežu podloge, na stražnju stranu se nanosilo ljepilo,te na to tekstil. To baš nije klasični ručni rad što se tepiha tiče. Kojim postupkom ručnog rada su proizvedeni ovi unikatni tepisi? Unaprijed hvala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije