Dobro je znati

Spremate se za postavljanje parketa? Evo nekoliko korisnih savjeta

postavljanje parketa
Foto: Thinkstock
1/3
16.10.2014.
u 11:15

Parket postavljamo za duže vrijeme, stoga najbolje je izabrati dobrog majstora i koristiti kvalitetni materijal

Na tržištu se mogu naći različite vrste parketa, a izbor između hrasta, jasena, bagrema, oraha, trešnje, javora, graba, masline, ili različitih egzotični vrsta poput iroko, wenge, tikovine, ili možda cabreuva, stvar je osobne estetike i naravno - novca. Nakon izbora parketa, izmjere i majstora, prvi korak je kvalitetna priprema podloge. Važno je i znati kako se za različite vrste parketa podloga različito priprema. Najčešće podloge su beton ili glazura, daske, OSB ploče ili ploče od iverice. Parket zahtijeva ravnu i čvrstu podlogu za polaganje, a u slučaj da to nije tako treba to svakako treba učiniti.

Postavljanje na betonskoj podlozi

Priprema podloge uključuje razne premaze zavisno od podloge i sistema lijepljenja. Stručni termin za to je impregnacija. Neravne, trusne ili oštećene podloge potrebno je sanirati izravnavajućim masama ili drugim materijalima za reparaciju kojima se postiže ravnina i čvrstoća podloge. Te mase mogu izravnavati podne površine od 2mm do 30mm, a samo izravnavanje se najčešće je jednoslojno. Nanosi se isključivo na čistu podlogu. Ako je glazura napravljena unutar 6 mjeseci, važno je provjeriti je li dovoljno suha.

Foto: pixabay

Postavljanje na drvenoj konstrukciji

Parket se može postaviti na postojeći parket, ali ako stari parket ima odstupanja u nivou treba ga izravnati specijalonom masom za drvo. Ako treba podinuti razinu više od 3 cm, to je najbolje napraviti suhim nasipom izolacijskih materijala i postavom OSB ploča ili ploča od iverice. Podne ploče od raznih materijala koje se proizvode u debljinama od 8 do 28mm. Mogu se postavljati izravno na drvenu pod konstrukciju.

Završna obrada

Zavisno o vrsti parketa bira se ljepilo. Uvijek je dobro koristiti kvalitetno ljepilo, jer to garantira uspješnost posla. Nakon polaganja treba odabrati završnu obradu - moguće je lakiranje i brušenje različitim vrstima laka, poput sjajnog, polusjajnog i mat laka.

Foto: pixabay

Način slaganja

Parket se može postaviti na različite načine - popularni načini su lastin rep, pleter, kocka, poput brodskog poda ili riblje kosti. Cijena postavljanja parketa ovisi o nekoliko faktora - podlozi i njezinoj pripremi, načinu slaganja i završne obrade.

>>Savjetujemo: kako biti sam svoj soboslikar

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije