MLADA DIZAJNERICA

Novo kod Ane Tevšić: ručno izrađena kolekcija inspirirana šumom i drvećem

Ana Tevšić
Foto: Privatna fotografija
1/12
06.12.2014.
u 08:45

- Često koristim drvo jer je vrlo inspirativan materijal i unosi toplinu u proizvode - kaže Ana

Mladu dizajnericu Anu Tevšić nije potrebno posebno predstavljati hrvatskoj javnosti. Talent i uporan rad, ali i odvažnost i hrabrost da komunicira s tržištem bili su, očigledno, formula njezina uspjeha.Tome svakako treba pridodati i mladenački, neopterećen dizajn koji vješto spaja s pop kulturom, funkcionalnošću i tradicijom.

Stoga ne čude brojna inozemna priznanja struke, koja su dobar vjetar u leđa. Za, primjerice, otvaranje dućana u centru Zagreba. U njemu darovita dizajnerica izlaže svoje radove okupljene pod brandom Love, Ana, ali i radove svojih inozemnih kolega. Dućan je, uz proizvode po kojima je Ana postala poznata - crooked stolce, Twister lustere ili Chew on this! vješalice u obliku usana, odnedavna bogatiji za još jednu njezinu kolekciju nazvanu Hallway.

Foto: Privatna fotografija

Točnije, riječ je o novom starom produkt dizajnu koji je Ana kreirala prije dvije godine, a koje je tek nakon prodaje u dućanima u Njemačkoj i Engleskoj, odlučila predstaviti domaćim ljubiteljima produkt dizajna.

- Nema posebnog razloga za čekanje od dvije godine. Često mi se dogodi da imam puno više ideja nego što ih imam vremena ili mogućnosti izvesti pa sam primorana neke proizvode čuvati za kasnije - objašnjava 28-godišnja hiperkreativka.

Drvenu kolekciju minimalističkih, pročišćenih linija koja se sastoji od tri dijela projektirala je za vrijeme jednog boravka u rodnoj Puli, gdje često šeće sama ili u društvu dečka Petra i psića Kalija. Inspiraciju je pronašla na Valkanama, u gustoj borovoj šumi koja tamo prevladava. Stoga ni ne čudi što su Halloway komadi u cjelosti rađeni od drveta.

- Sva tri proizvoda su inspirirana drvetom, samo kroz njegove različite faze: deblo/krošnja/šuma - objašnjava Ana svoju interpretaciju ‘šumskih pojmova’ iz kojih su nastali proizvodi.

Foto: Privatna fotografija

Naime, Rainforrest, stalak za kišobrane inspiriran je šumom, Shroom odnosno mali multipraktik (s jedne strane je stolić, a s druge stalak za novine) je inspiriran krošnjom, a Treestump, drvena vješalica - deblom drveta. Ana voli raditi s raznim materijalima, a drvo često, kako nam je otkrila, koristi jer je samo po sebi vrlo inspirativno te zato jer voli toplinu koju taj materijal unosi u proizvode.

Iako voli sirovo drvo, budući da je radila s bukvom, Ana je morala pri oblikovanju drvo dodatno obraditi i zaštititi. No, divno je što kod bukve na kraju sve izgleda vrlo prirodno.

>>Filip G. Frank: Dizajn može pomoći privredi, šteta što ne ulažemo u njega

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije