URADI SAM

Korak po korak: izradite efektne ukrase prema napucima slikarice Iris Mihatov Miočić

Iris Mihatovi Miočić
Foto: Iris Mihatov Miočić
15.12.2014.
u 08:30

Ako želite da vaše drvce svi upamte, a cijela se obitelj dobro zabavi, prepustite se kreativnoj avanturi s glinom

Kkreativni svijet nazvan Happy Dot akademske slikarice i ilustratorice Iris Mihatov Miočić glina je ušla sasvim slučajno. Zbog nestašice drvenog materijala i neadekvatne opreme za oblikovanje mlada umjetnica posegnula je za materijalom kojim se dosad nikada nije bavila kako bi kreirala božićne dekoracije. 

Lijepo i jednostavno 

– Glina se pokazala kao izvrstan materijal od kojeg je moguće napraviti oblike po želji. Podatna je, ima mjesta za igru, improvizaciju i dopušta da u toj želji za ozbiljnim proizvodom budeš ipak bude kreativan poput djeteta – govori Iris o svome doživljaju gline. I umjesto prvotno zamišljenih drvenih, u njezinoj radionici nastali su božićni ukrasi od glinamola.

Zbog efektnosti te jednostavne i jeftine izrade možete ukrase poput ovih koje je oblikovala Iris izraditi i vi u svojoj maloj kućnoj radionici božićnih čarolija. Jer, Božić bez ukrasa i bora ili aranžmana na stolu većini nas gotovo je nezamisliv. Da biste izradili dekoracije od glinamola koje, osim na boru, mogu biti na ukrasnim granama ili u bilo kojem kutku kuće, ne morate imati prethodnog “uradi sam” iskustva. 

Poticanje dječje mašte 

Dovoljno je pratiti Irisine naputke korak po korak i rezultat neće izostati. Ne morate se bojati jer možda niste vješti u crtanju – umjesto crteža možete samo nanijeti točkice ili pokoju šljokicu i ukras će biti poseban. Ukrasi će biti vrlo primamljivi i vašoj djeci koja će ih moći, ovisno o dobi, uz vašu pomoć ili posve samostalno izrađivati. Bit će sretni što će njihovih ruku djelo krasiti vaš dom i božićno drvce. Usto, to će biti kvalitetno provedeno zajedničko vrijeme roditelja i djece, odnosno cijele obitelji.  

– Djeci su ovi ukrasi od gline zanimljivi, naročito u mlađoj dobi jer u tome kreativnom procesu njihovi prstići stvaraju nešto opipljivo, stvarno i iskoristivo. Treba ih pustiti da u tome oblikovanju budu slobodna jer to potiče njihovu maštu i ponekad se iznenadiš rezultatima – kaže Iris kojoj u izradi ukrasa pomaže 5-godišnja kći Rita.   

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije