festival dizajna

Još bolji i bogatiji: najavljeno šesto izdanje "Dana D"

Dan D
Foto: Promo fotografija
1/6
11.06.2015.
u 10:42

Ovogodišnji festival Dan D odvijat će se od 3. do 5. srpnja na istoj lokaciji kao i prošlogodišnji - u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu

Šesto izdanje međunarodnog festivala dizajna Dan D predstavljeno je u srijedu u Zagrebu.

Na konferenciji za medije program predstojećeg Dana D predstavili su organizatori i partneri festivala; programski direktori Ivana Borovnjak i Marko Golub iz Hrvatskog dizajnerskog društva, koproducent festivala Matija Belković te Tomo Ricov u ime suorganizatora festivala Peperminta, a edukativni program festivala najavili su ovogodišnju urednici istog; dizajneri Petra Milički i Dario Dević.  

Program festivala, kako je najavljeno, ponovno donosi niz izložbi (D-izložba, prodajna izložba D-market, regionalna izložba mladih dizanera Young Balkan Designers, tematske izložbe, izložbe fakulteta...), diskusija, panela, predavanja, radionica, kao i popratni zabavni program. U okviru teme ovogodišnjeg festivala — "Arhiv dizajna" predstavit će se niz recentnih i novih izložbenih i istraživačkih autorskih projekata koji na različite načine pristupaju povijesti dizajna. 

Ovogodišnji festival Dan D odvijat će se od 3. do 5. srpnja na istoj lokaciji kao i prošlogodišnji - u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici u Zagrebu. Nakon prijašnjih realizacija festivala u Staroj klaonici te kompleksu bivšeg TŽV Gredelj, Dan D ponovno privremeno naseljava jednu od napuštenih gradskih lokacija, na taj način ilustrirajući potencijalne scenarije korištenja i oživljavanja ovih vrijednih objekata u širem centru grada. 

Na konferenciji je najavljeno kako će se ususret samom festivalu, kao idealna najava ove važne dizajnerske manifestacije u Zagrebu i Hrvatskoj, odvijati niz dizajnerskih događanja koje Hrvatsko dizajnersko društvo realizira u suradnji s partnerima. 

U okviru suradnje s manifestacijom Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj, ove subote u Zagrebu gostuje poznati svjetski dizajner i tipograf Jean François Porchez koji će održati radionicu za studente (Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 17, subota 13. lipnja u 12h) te potom i predavanje za širu javnost (Oris - Kuća arhitekture, Ulica kralja Držislava 3, subota 13. lipnja 19 h). Suradnju Dana D i manifestacije Rendez-vous, festival Francuske u Hrvatskoj na press konferenciji su predstavili predstavnica Ministarstva kulture Nevena Tudor-Perković i direktor Francuskog instituta Luc Levy. 

Dio programa ususret Danu D, kao i niz predavanja na samom festivalu, organiziraju se u okviru suradnje s Austrijskim kulturnim forumom. U organizaciji Austrijskog kulturnog foruma, Galerije Klovićevi dvori i platforme designaustria, uz podršku Dana D te Hrvatskog dizajnerskog društva, u četvrtak 11. lipnja otvara se izložba "Primijenjeno & svakodnevno. Suvremeni austrijski dizajn". Kao popratno događanje ove izložbe kustosica Bettine Steindl u petak 12. lipnja u 12 sati održat će predavanje. 

Na konferenciji za medije službeno je predstavljen i novi vizualni identitet festivala kojeg već tradicionalno svake godine potpisuje novi tim mladih studenata dizajna. Ovogodišnji vizualni identitet konceptualno je baziran na 'zarazi dizajnom', koja se ususret festivalu širi gradom putem dobroćudnih bakterija. Vizualni identitet potpisuje dizajnerski trojac NJI3 (Tessa Bachrach Krištofić, Dina Milovčić i Franka Tretinjak) pod mentorstvom dizajnera Hrvoja Živčića i Igora Kuduza. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije