PRAKTIČNA I INOVATIVNA RJEŠENJA

Ponekad se dogodi da se namještaj ošteti ili jednostavno izađe iz mode – što s njim?

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/7
29.04.2024.
u 15:45

Planirate li renovaciju svog doma ili poslovnog prostora? Kružno gospodarstvo nudi rješenje ako tražite inspiraciju, ali i želite paziti na potrošnju.

Imate stari komad namještaja, koji se nalazi u kutu vaše sobe, skriven od pogleda, zaboravljen i pomalo zapušten? Možda je to ona komoda koja je bila u modi prije nekoliko godina, a sada izgleda pomalo zastarjelo, ili stolac koji je doživio bolje dane, a sada ima tragove svakodnevne upotrebe. Što učiniti s takvim komadom namještaja?

U većini slučajeva, ljudi olako odustaju od starog namještaja, misleći da je jednostavnije baciti ga nego ga obnoviti. No, jeste li ikada razmišljali koliko ta stara stolica ili ormarić čuva priča i uspomena? Možda je bio svjedok mnogih obiteljskih okupljanja ili posebnih trenutaka. Upravo zato, zašto ne bismo razmotrili kreativnije opcije i pružili mu priliku da nastavi svoju priču u vašem domu?

Oživite stari sjaj

Restauracija rabljenog namještaja uvijek je dobra ideja. Na taj način ne samo što štedite novac već i doprinosite održivosti okoliša, smanjujući potrošnju resursa i sprečavajući nepotrebno stvaranje otpada. Upravo u tom duhu, tvrtka IKEA predstavlja svoju inicijativu – IKEA Cirkuliranje, kojom želi promicati usluge i prakse kružnog gospodarstva, inspirirajući i nadahnjujući ljude da donose zdravije i održivije odluke.

Recimo da imate stari IKEA stolac koji vam je drag, ali mu nedostaje nekoliko vijaka, zbog čega nije siguran za korištenje. Umjesto da ga zamijenite novim, možete iskoristiti uslugu Rezervni dijelovi koja omogućuje besplatno naručivanje potrebnih dijelova za popravak vašega omiljenog namještaja, što je sjajan način da produžite njegov životni vijek.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Pristupačna cijena – ista kvaliteta

U odjelu „Kakvo je – takvo je“ robne kuće IKEA možete pronaći komad namještaja koji tražite ili neki drugi artikl, ali s popustom i do 80%, zbog manje ogrebotine ili malog oštećenja na tkanini. Osim toga, ovdje možete pronaći i posljednje komade određenih proizvoda, kao i proizvode u originalnom pakiranju koji više neće biti dostupni u robnoj kući. Možda upravo tamo pronađete stolić za kavu koji ste dugo tražili po sniženoj cijeni, pogotovo jer je od nedavno odjel dostupan i na web stranici IKEA Hrvatske.

Kada kupujete rabljeni namještaj, otvara se prostor za kreativnost i personalizaciju. IKEA ima cijeli asortiman proizvoda za održavanje i popravak koji pomažu ljudima da svoju maštu pretvore u stvarnost. Na primjer, stari drveni stol možete prebojiti i prekriti novim slojem laka kako biste mu dali potpuno nov izgled i prilagodili ga estetici svog doma.

Pružite drugu priliku svome starom namještaju

Kada se susretnete s oštećenim ili dotrajalim komadom namještaja, prva reakcija često je razmatranje zamjene novim. No, zašto ne biste iskoristili uslugu „Druga prilika“. Prodajom svoga rabljenog IKEA namještaja tvrtki, kupci ostvaruju povrat do 50% izvorne vrijednosti proizvoda, ovisno o njegovu stanju i očuvanosti. Ne samo da možete zaraditi, već ćete omogućiti svojem namještaju da pronađe drugi dom u kojem će biti dočekan s ljubavlju.

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Put prema održivosti

Sve ove usluge i proizvodi dostupni su tijekom cijele godine, kako u IKEA robnoj kuća, tako i online.

Kao što je izjavila Sanja Končar, voditeljica održivosti u tvrtki IKEA Hrvatska: „Za nas u tvrtki IKEA održivost znači omogućiti svojim  kupcima bolji život kod kuće. Želimo inspirirati ljude i omogućiti im da donesu zdravije i održivije odluke. Svojim odjelima Kakvo je – takvo je', 'Rezervni dijelovi' i 'Druga prilika' te asortimanom proizvoda za održavanje i popravak, želimo promovirati usluge i prakse kružne ekonomije i transformirati kružnu ekonomiju u stil života koji može sačuvati resurse, a ujedno je odličan i za novčanik. Produljenje životnog vijeka proizvoda nadogradnjom ili popravkom, umjesto zamjenom, najpristupačniji je način ostvarivanja potreba za opremanjem doma, a istovremeno pomaže uštedi resursa.“

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Kako u tvrtki IKEA smatraju da bi održivost trebala biti sveprisutna, kroz inicijativu IKEA Cirkuliranje predano se zalažu za osvještavanje javnosti o važnosti održivog načina života, nastojeći ga učiniti privlačnim i dostupnim što većem broju ljudi.

Bilo da se odlučite za popravak ili kupnju rabljenog namještaja, važno je zapamtiti da svaki komad namještaja ima svoju priču te da uz malo mašte i truda ima potencijal zablistati u vašem domu.

Sadržaj donosimo u suradnji s robnom kućom IKEA.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije