riječ struke

Domaće kraljice projektiranja kuhinja savjetuju kako do idealne kuhinje za svaki dom i svaki budžet

Josip Regović/PIXSELL
06.05.2024.
u 06:00

Kupci često dolaze i traže ideju, nama je takva suradnja najdraža, trudimo se prikazati im ono što žele. Kako tako zadiremo i u tuđu intimu, tu smo da dobro i pažljivo slušamo, shvatimo njih i prostor koji se uređuje i na kraju zajedno napravimo ono što su zamislili

Prije samo godinu dana Vedrana Sekula Žeželj i Ivana Karlović, u želji da ponude drukčije iskustvo i individualni pristup kupcu, pokrenule su zajednički posao i otvorile studio kuhinja Nobell u Zagrebu. U predivnom prostoru showrooma poglede privlače izložene kuhinje, ali njihova ponuda tu ne staje: ove stručnjakinje pomoći će vam individualnim pristupom odabrati između široke ponude elemenata, materijala, obrada i boja za vašu kuhinju, ali i ponuditi i mogućnost postizanja istog stila kroz cijeli dom. Nakon dugogodišnjeg iskustva u projektiranju i prodaji, odlučile su uzeti odmak od serijske ponude i predstaviti nam nešto novo: u ponudi imaju tri brenda od dva premium njemačka proizvođača kuhinja Next 125 i Nobell.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Dugi niz godina projektiramo kuhinje, dizajnirale smo ih do danas nekoliko tisuća, a kako s ovim asortimanom radimo već dugi niz godina, poznata nam je razina kvalitete i širina njihove ponude. U pitanju su pouzdani dobavljači koji će potrebno isporučiti u dogovorenom roku. Ništa se ne čeka mjesecima, a ako dođe do reklamacije, i to se promptno rješava. Važna nam je uz kvalitetu bila i ta vrsta transparentnosti u poslu, da stojimo iza svega što dogovorimo; kvalitetom, proizvodom, ali i poštivanjem rokova – pojasnila je Sekula Žeželj. Objašnjava kako je u velikim firmama često posao projektiranja i prodaje serijski, najvažnija je statistika, a ako se želi dati dodatna kvaliteta tog posla, potrebno je ući u potrebe kupca, njegovu kupovnu moć, estetske ideje i preferencije, a to se ne može bez uloženog vremena nikako postići, što industrija često ne može pratiti. Iako na tržištu možete pronaći istog proizvođača, nemojte računati na istu razinu estetike jer ove dame ulaze u srž vaših potreba i prilagođavaju se vašim željama, a posebno financijama.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Možda jesmo u samostalnim vodama, ali svaki je kupac za nas šef. On nam dirigira vrijeme, dolazimo kad god smo potrebne i maksimalno im se prilagođavamo. Kupci često dolaze i traže ideju, nama je takva suradnja najdraža, trudimo se prikazati im ono što žele. Kako tako zadiremo i u tuđu intimu, tu smo da dobro i pažljivo slušamo, shvatimo njih i prostor koji se uređuje i na kraju zajedno napravimo ono što su zamislili. Zanimljivo je da su često puno zadovoljniji finalnim proizvodom nego prvotnim skicama – dodaje. Kupci su oduševljeni ponudom, ali i prostorom. Primjeri kuhinja koje se nalaze u salonu su složene dizajnerski perfektno, kupce će privući na prvu.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Nije to ovako izgledalo prije uređenja. Bilo je puno prostorija, mi smo prostor otvorile kako bi se većina ponude vidjela kroz staklenu stijenu. Imale smo sreće da su dvije kuhinje u prostoru ustvari već napravljene za kupca koji će svoj dom tek opremati, ostale su tu prema nekoj našoj ideji, ali vidimo da privlače dosta pažnje – pojasnila je Ivana Karlović te dodala kako smatra da su im se prvotni planovi ostvarili, imaju dosta upita i stranke ulaze s ciljem. Studio Nobell u ponudi ima i Bora aparate izložene u prostoru, oni su u potpunosti u funkciji pa se svakom kupcu mogu prezentirati; pripremati hranu i dozvoliti im da sami isprobaju kako što funkcionira u stvarnosti.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Tako sami vide što znači pećnica koja se pere sama nakon upotrebe. Ona djeluje kao – konvektomat, dodaje i oduzima paru i po tome je jedinstvena na tržištu. Fantastičan je detalj što u sebi ima i filtre koji zadržavaju mirise, u njoj se može peći, kuhati, sušiti hrana, roštiljati, raditi tost, pripremati jogurt... Ona će vas navesti kada je vrijeme za okretanje mesa ili dodavanje krumpira. To je prava pametna pećnica. Kupci su naravno oduševljeni, ponekad su u nevjerici zbog takve digitalizacije, ali ubrzo shvate da je riječ o fenomenalnom aparatu. Muškarci, jednom kad se upoznaju s njezinim radom, često zaborave na dizajn kuhinje i koncentriraju se samo na želju da ta pećnica bude dio njihove kuhinje – pojašnjava Karlović.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Uz Bora pećnicu tu su i ploče za kuhanje s integriranom napom. I to ne bilo kakvom napom – ova napa, ako je spojena na vanjski odvod, nudi sto posto učinkovito usisavanje para i masnoća. Filter se sastoji od kokosovih vlakana, napravljen po principu autofiltra, dakle u pitanju je jaka usisna i protočna snaga, što druge nape nemaju.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Kada se kuha na ovoj ploči, lonci su jako blizu pa će sva para otići kamo treba – u napu. Ispod se nalazi rezervoar od tri litre koji zauzima jako malo prostora, što je također novitet. Ako govorimo o visokim energetskim standardima, ovo je napa koja ih zadovoljava – nije potreban odvod u zid, koji je danas zabranjeno bušiti u mnogim zemljama. Rade po principu autofiltra – jaka usisna i protočna snaga, što druge nape nemaju. Ima rezervoar od tri litre i zauzima jako malo prostora, što je novitet – napa koja je 100 posto učinkovita na sredini nekog prostora na radnoj površini – ističe Vedrana Sekula Žeželj.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Radne površine od porculana su kupcima jako dragi i čini se da radne ploče od porculana danas svi žele. Danas su apsolutni hit, porculan i kamen općenito. Kod porculana je posebno to što je on otporan na visoke i niske temperature, on se obrađuje u posebnim pećnicama gdje se postiže jaka otpornost na udarce. U pitanju i neporozan materijal, što ga čini idealnim za radne plohe – dodaje te objašnjava kako danas 90 posto kupaca želi otok u kuhinji, i oni koji za njega prostora imaju i nemaju. Tu u priču ulazi radni stol, koji je odličan kompromis između stola za jelo i otoka, a odličan za one koji nemaju puno prostora. Posebnost koju njihov salon nudi je i ponuda istih materijala kojima se može povezati svaka prostorija u kućanstvu.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Danas većina stanova ima kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak u istom prostoru, poželjno je da se spoje prostori u istu priču. To nije moderno, to je neophodno. Naši proizvođači nude i elemente za dnevni boravak, viseće za hodnik, a i kupaoničke elemente. Sve tada možemo povezati istim materijalom i bojom, to je ponuda koju kupci mogu rijetko dobiti – zaključila je Karlović.

Za kraj smo ih pitali na što u kuhinjiama paziti:

1. Donji elementi nose sadržaj veće težine, dok gornji elementi nose laganije predmete poput čaša, šalica, namirnica i začina i tome treba prilagoditi ispunu opreme u kuhinjskih ormarićima.

2. Kuhinjsko osvjetljenje nije pitanje estetike, već funkcije kuhinje, dobro usmjereno osvjetljenje olakšat će rad i ubrzati procese u kuhinja, a sadržaj elemenata učiniti preglednijima. Centralna rasvjeta nije dovoljna za rad u kuhinji jer je sami svojim tijelom zagrađujete tijekom rada.

3. Kuhinja može biti i lijepa i funkcionalna, jedno ne isključuje drugo.

4. Ostaviti prostor oko ploče za kuhanje gdje god je to moguće, potrebno za odlaganje hrane ili lonca.

5. Uvijek se držite preporuka o održavanju kuhinja. Nikad ne odlagati vruć lonac na radnu ploču od kvarca, kamena, compacta ili HPL laminata, odnosno ploču koja nema certificiranu otpornost na visoke temperature

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije