moderan dom

Ovakav pogled u Zagrebu još niste vidjeli. Ovaj stan je na najboljoj mogućoj poziciji, a kad vidite interijer...

Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/17
03.05.2024.
u 06:00

Stan je na trećem, predzadnjem katu zgrade koju je projektirao legendarni hrvatski arhitekt Viktor Kovačić, a iako je prošao opsežnu adaptaciju i tlocrtnu promjenu, nije izgubio ništa od šarma koji je karakteristčlan za stare građanske stanove. Interijer stana površine gotovo 200 kvadrata osmislio je i do najsitnijeg detalja uredio dizajner Hermidas Atabeyki čija je životna priča prilično fascinantna

U proteklih deset godina, koliko magazin Living izlazi, zavirili smo u stotine predivnih domova, bilo da je riječ o kućama ili stanovima, a ovaj zagrebački stan u koji imate prilike zaviriti definitivno je pri vrhu te liste. Naime, riječ je o stanu na sjajnoj poziciji, s jednim od najljepših pogleda u gradu. S terase puca pogled na zagrebački HNK i teško je reći je li ljepši tijekom dana ili pak navečer kad se upale svjetla. Stan je na trećem, predzadnjem katu zgrade koju je projektirao legendarni hrvatski arhitekt Viktor Kovačić, a iako je prošao opsežnu adaptaciju i tlocrtnu promjenu, nije izgubio ništa od šarma koji je karakteristčlan za stare građanske stanove.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Interijer stana površine gotovo 200 kvadrata osmislio je i do najsitnijeg detalja uredio dizajner Hermidas Atabeyki čija je životna priča prilično fascinantna. Naime, uspješnu dizajnersku karijeru izgradio je radeći u autoindustriji, točnije, upravo je on dizajnirao neke od najpopularnijih automobila na svijetu. No, ljubav ga je iz Francuske dovela u Hrvatsku, točnije Zagreb i tu se odlučio posvetiti svojoj drugoj strasti – dizajnu interijera. Osim što je uredio vlastiti stan i obiteljsku kuću za odmor na moru, potpisuje još neke projekte u Lijepoj Našoj, a otvara i ured u Zagrebu. Kad ga pitamo je li bilo teško spakirati kofere i napustiti Pariz u kojem je sa suprugom i kćerima živio prije preseljenja u Zagreb, iskreno kaže:

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Moram priznati da i nije. Iako, ja nisam sve vrijeme u Zagrebu, još uvijek sam na relaciji Pariz – Zagreb zbog posla, ali Zagreb je definitivno bio naš izbor broj jedan. Prvo, tu je suprugina obitelj, drugo, Zagreb je puno manji i sigurniji grad, što znači i da djeca mogu bezbrižnije odrastati. A, moram priznati, i meni odgovara ovaj laganiji tempo.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Stan u središtu grada bio je vaš prvi izbor, pitamo?

– Kad smo se odlučili preseliti, znali smo točno kakav stan želimo i ovaj nas je, osvojio na prvu, doslovno oborio s nogu. Kako je stan u zgradi koju je projektirao poznati arhitekt, prije samog uređenja odlučio sam proučiti njegov rad i potrudio sam se tijekom adaptacije zadržati što je više moguće izvornih elemenata – kaže Atabeyki.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

I uistinu, prozori su izvorni, drveni, restaurirani, ali sačuvani, cigleni zid u dnevnom boravku namjerno je ogoljen i namjerno je ostavljena izvorna cigla. Na pojedinim ciglama čak se vidi i žig tvornice koja ih je proizvodila. Tlocrtno je stan promijenjen jer je bio klasičan salonski tip stana što u današnjim uvjetima nikako ne odgovara četveročlanoj obitelji.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– Bilo nam je važno osigurati kćerima svakoj svoju sobu, veliku spavaonicu i veliku dnevnu zonu jer jako volimo ugošćivati drage ljude, obitelj i prijatelje. Zbog toga su bile nužne tlocrtne preinake, a pritom smo morali poštivati zakonitosti gradnje i same statike zgrade. Trebalo je malo promišljati, ali uspjeli smo realizirati sve zamišljeno. Moram naglasiti da nam je puno pomogla i inženjerka Mira Pleše – objašnjava dizajner.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Prvo što ćete primijetiti po ulasku u stan impresivan je hodnik koji fascinira visinom, dubinom, rasvjetom i ugradbenim elementima. Sve je, svaki komad namještaja, lustere, čak i umjetnička djela, dizajnirao sam Atabeyki.

– Točno sam znao kakav prostor želim i bilo mi je najlakše napraviti svaki detalj. Imao sam sreće da je supruga bila suglasna s mojom vizijom i prepustila mi je uređenje u potpunosti – ističe dizajner.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Na kraju hodnika glavna je spavaća soba, s pogledom koji oduzima dah, vlastitom kupaonicom i s mnoštvom ugradbenih ormara. Sve je izrađeno od najfinijih materijala i sve je “kao po špagi”.

– Estetika mi je beskrajno bitna, kao i simetrija. Vjerojatno je na to utjecao moj posao dizajniranja automobila. Naime, unutrašnjost automobila prilično je mala i ako napravite i najmanju grešku, milimetarsku, to će biti vidljivo. Tu svoju preciznost prenio sam i na uređenje interijera, i stvarno pazim i na najsitniji detalj, ništa mi ne može promaknuti – priča nam Atabeyki dok nas vodi u najljepši dio stana – veliki dnevni boravak koji objedinjuje blagovaonicu, veliki bar i prostor za sjedenje. I u ovoj prostoriji vidljiv je njegov dizajn, a čak je i elemente koje su kupili malo preuredio po svom guštu.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

– U ovaj prostor uložio sam najviše truda jer tu provodimo najviše vremena, a i i fasciniralo me kretanje svjetla tijekom dana i njegov utjecaj na sam prostor. Stoga sam ovdje zaista puno truda uložio u rasvjetu koja je i inače jako bitna stavka u uređenju interijera. Osim centralne rasvjete, odnosno lustera (luster iz 1958. Pomme de pin, dizajn Louisa Poulsena) tu je i ambijentalna rasvjeta zbog koje smo čak i spuštali strop, ali kako je riječ o visini od skoro četiri metra, to zaista nije bio problem – ističe.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Iz dnevne zone se, kroz elegantna francuska vrata, izlazi na spektakularnu terasu koja je od proljeća do kasne jeseni omiljeni kutak obitelji Atabeyki.

Naime, osim što s terase puca prekrasan pogled na grad, sama po sebi je fascinantna jer su tu sačuvani izvorni ukrasni stupovi i volte koji daju šarm karakterističan za gradske palače. Dizajner je ovaj prostor uredio jednostavno i funkcionalno. Drveni visoki stolovi i stolci, zanimljiva rasvjeta i mnogima element koji bi voljeli imati u vlastitom domu – klupčice za sjedenje. Ukratko, kutak na otvorenom kakav se rijetko viđa.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Valja spomenuti i da je kuhinja zasebna prostorija, odvojena od dnevne zone što u današnjem uređenju interijera nije čest slučaj. Dizajner za to ima sjajno objašnjenje: – Stan je dovoljno velik i nije bilo potrebe gurati kuhinju u prostor dnevne zone. Na taj način izbjegli smo širenje mirisa, topline i kreativnog nereda koji je karakterističan za kuhinju. U dnevnu zonu stavio sam bar sa šankom i visokim barskim stolcima, poigrao se rasvjetom i dobili smo kutak u domu od kojeg se gosti teško odvajaju – kroza smijeh kaže Atabeyki.

Dvije prostorije koje su danas izvan dizajnerove “kontrole” spavaće su sobe kćeri.

– Imaju svaka svoj prostor, s vlastitim kupaonicama i svu slobodu izražavanja da prostor naprave svojim. Najvažnije je u domu osjećati se ugodno i udobno. Nikad ne treba robovati dizajnu, već se njime treba igrati i treba znati da nije svima sve jednako lijepo i upravo je u toj različitosti sva ljepota dizajna. U tome i u funkcionalnosti – objašnjava svoju filozofiju dizajner.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Valja spomenuti da je većinu namještaja, kada je bio izrađen, ili modificiran, po njegovim nacrtima, dizajner dopremao iz Francuske što nas je malo začudilo jer znamo da je razlika u cijeni između Hrvatske i Francuske poprilična, no odgovor je, nažalost po hrvatske obrtnike, očekivan:

– Sve što sam htio ovdje napraviti trebalo se, kod onih koji su to mogli napraviti onako kako sam ja zamislio, čekati beskonačno dugo, a ovi koji su bilo slobodni nažalost nisu mogli isporučiti ono što sam želio tako da sam se mora okrenuti ljudima s kojima i inače surađujem i iako je to bila skuplja varijanta, zapravo nisam imao izbora. Sva je stolarija tako napravljena u Francuskoj, a ovdje sastavljena, a možda najzanimljviiji detalj su maske za radijatore kao svojevrsni hommage Viktoru Kovačiću – objasnio je dizajner.

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Ovaj stan genijalan je primjer prostora koji na prvu osvaja šarmom, ugodnom atmosferom i udobnošću. Vidi se odmah po ulasku da je ovo dom u kojem obitelj živi i u kojem se čovjek osjeća dobrodošlo čim zakorači u njihovu oazu. Što reći nego hvala što su nas pustili u svoj dom na nekoliko sati, pokazali nam svoju intimu i pustili nas u svoj svijet.

Ključne riječi

Komentara 2

DE
Dex
09:23 03.05.2024.

Odlično .... i što je najbitnije stan nije "hladan" kakvi mga naši dizajneri vole napraviti jer umjesto toplih drvenih i pastelnih tonova biaju samo mramor i krom

ŠB
ŠBDISJ
09:30 03.05.2024.

Odličan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije