Oduzima dah

Zvijezda koju svi moraju imati

Zvijezda koju svi moraju imati
Foto: Dom i vrt
1/5
17.12.2013.
u 00:00

Kako božićna zvijezda postaje i ostaje lijepa, objašnjava Vesna Čuljat iz Zrinjevca

Iako ne pripada našoj tradiciji, božićna zvijezda posljednjih se godina udomaćila kao jedan od gotovo neizbježnih ukrasa domova u božićno vrijeme. Pa je tako pomalo potisnula i neke druge cvjetnice koje cvatu u isto vrijeme kad je božićna zvijezda najljepša.

Euphorbia Valentino dolazi u crvenoj boji, ali ima kovrčave listove


– Ova lončanica u prosincu se može naći gotovo u svakom domu, ali sve češće krasi i poslovne i prodajne prostore – kaže Vesna Čuljat, mag. ing. hortikulture iz Vrtnog centra Zrinjevac, koja o proizvodnji i njezi božićne zvijezde zna baš sve. I dok se ovih dana svi dive ljepoti biljke koja u svojoj domovini, Meksiku, raste kao velik i ne baš tako lijep grm, njezina proizvodnja počinje još usred ljeta. Iako se proizvodi u za to posebno pripremljenim prostorima, nije to nimalo lak posao. Treba osigurati da noću temperatura nije niža od 18 Celzijevih stupnjeva, a danju ne smije biti toplije od 24 stupnja. A to je najteže u rujnu.

Vesna Čuljat, mag. ing. hortikulture iz Vrtnog centra Zrinjevac


– I upravo je rujan najvažniji za uspjeh proizvodnje. Dogodi se često da noćne temperature padnu ispod donje granice pa biljkama treba osigurati grijanje, što dodatno poskupljuje i proizvodnju – kaže inženjerka. I uz te ponekad dodatne troškove, božićna zvijezda prihvatljiva je i zbog cijene, a kako se može pronaći u raznim veličinama i bojama, za blagdane je vrlo tražena.
Poseban tretman
A da bi imala što ljepše i veće listove, božićna zvijezda prolazi poseban tretman, otkad se zasade sadnice pa dok ne dođe u ruke kupaca.

Euphorbia Ice Punch – crveni listovi na nekim su dijelovima ostali bez boje


– Dok su male ne smije im se dati puno prostora jer inače rastu u širinu pa im se grane lome. Kako rastu, daje im se i više prostora – objašnjava V. Čuljat i dodaje da u Zrinjevcu biljke sade u kvalitetan supstrat, a tretiraju ih i regulatorima rasta da bi biljke bile lijepe i kompaktne. U staklenicima u kojima rastu brinu se i o zaštiti jer božićnu zvijezdu jako vole i bijele mušice. Zato su tu žute ploče koje privuku mušice prije nego se nasele na listove biljke. Trude se prilagoditi zahtjevima kupaca pa uglavnom proizvode boje koje se najčešće traže.

Božićna zvijezda uz tradicionalnu crvenu boju dolazi i u žutoj boji – Euphorbia Citronella, a može biti i bijela

– Uz tradicionalne crvene božićne zvijezde, nudimo i limun-žute i šatirane. U ponudi imamo i crvene čiji su listovi kao zgužvani ili su pak na nekim dijelovima malo bljeđi, kao da su “apšisali” – objašnjava te ističe da se najmanje traže ružičaste božićne zvijezde. I dok u prostoru s kontroliranom temperaturom i vlagom božićna zvijezda izgleda lijepo, u domovima ipak dosta brzo propada, a svoju ljepotu zadržat će ako joj pružite minimalne uvjete za opstanak.

Euphorbia Primero Glitter – crveni listovi prošarani su žutom bojom


Bolje manje nego više
Najviše joj smetaju visoka temperatura i suh zrak.
– Pronađite joj mjesto na kojem ima dovoljno svjetla, ali da nije uz izvor topline. Pazite i da ne bude na propuhu, a kad je zalijevanje u pitanju, i božićna biljka ponaša se kao i svaka druga – uvijek je bolje manje je zaliti nego previše – savjetuje V. Čuljat. I dodaje da je zapravo najvažnije kako ćete je prenijeti iz trgovine do svog doma: zaštitite je od hladnoće i velikih temperaturnih razlika.

Par dobrih savjeta

Pregledajte je prije kupnje
Samo biljka koja ima lijepe listove i zdrav korijen ostat će lijepa i u vašem domu. Ako ne izgleda dobro već pri kupnji, nemojte je uzeti

Pripazite na štetnike koji je napadaju
Bijele uši vole listove božićne zvijezde. Nasele se na donju stranu pa ih je teško i primijetiti. Možete ukloniti listove na kojima su se pojavile, a svakako pripazite da vam se ne presele na druge biljke

Pažljivo sa zalijevanjem
Ako niste sigurni kako je zalijevati, najbolje da vodu ulijete u podložak. Biljka će popiti koliko treba, ostatak uklonite. Ne treba je prihranjivati

Listovi koji su obješeni
To je loš znak, a ako se dogodi naglo, onda je vjerojatno riječ o bolesti korijenova vrata i biljku je teško spasiti

Boja korijena
Svijetli korijen dokaz je da je biljka zdrava, a korijen koji je potamnio upućuje da je biljka bolesna

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije