Preko 30 godina konstantne inovacije

Znate li odabrati odabrati pravu kosilicu za Vaš vrt?

košenje trave
Foto: Promo fotografija
1/6
02.03.2015.
u 08:30

Postoji mnogo vrsta kosilica i ako niste upoznati s tehnologijom, odabir one koja Vama najviše odgovara može biti vrlo kompliciran. Provjerite kako odabrati pravu

U rujnu 1978. godine Honda je plasirala prve Honda kosilice u Europi. Uobičajena 2-taktna tehnologija je prevladavala na tržištu, dajući bučne, prljave motore koji nisu jednostavni za održavanje. Tako smo mi naše kosilice opremili inovativnim Honda 4-taktnim motorima, postavljajući time nove norme performansi, pouzdanosti i sigurnosti, ali nismo stali na motoru. Naš cilj je oduvijek bio konstantno unaprjeđenje svih područja dizajna, pa smo u svakom stupnju procesa ugradili izdržljivost i dugotrajne performanse. Naša patentirana Roto-stop® značajka je naše najnovijeg mjerila u dizajnu, koja osigurava potpunu sigurnost i spokoj omogućivši korisnicima zaustavljanje noževa bez zaustavljanja motora.

Postoji mnogo vrsta kosilica i ako niste upoznati s tehnologijom, odabir one koja Vama najviše odgovara može biti vrlo kompliciran. Iz tog razloga smo napravili ovaj jednostavan vodi kako bismo Vam pomogli u početku. Samo slijedite 3 koraka koji su dolje navedeni i u kratkom roku ćete prona i pravi proizvod za Vas i Vaš vrt.

Foto: Promo fotografija

Prvi korak
Koliko dugo želite kositi?

Svaka Honda kosilica može obaviti posao i odgovarati veličini Vašeg vrta, bio on veliki ili mali. Pravo pitanje je: “Koliko dugo želite kositi?” Kao što ste već pretpostavili, jednostavnim modelima treba više vremena: njihova širina košnje i kapacitet koša su općenito manji tako da ćete kositi manje trave u sekundi i češće ćete morati prazniti koš.

Drugi korak
Želite li malčirati?

Princip malčiranja je rezanje gornje trećine duljine trave i umjesto skupljanja u koš, pokošena trava se vrać a na tlo kao prirodno gnojivo, te tako smanjuje isparavanje vode. Ako travu kosite na kraću duljinu, potrebno je češće kositi, ali ukupno vrijeme košenja je smanjeno (trava se ne skuplja). Trava je zdravija i zelenija za razliku od tradicionalnih tehnika košnje kada se 100% pokošene trave skuplja.
Većina kosilica može obavljati oboje pomoću dodatka za malčiranje.

Versamow™ sustav varijabilnog malčiranja
Za najbolje rezultate malciranja, pokošena trava mora biti sitna tako da može do i do korijena biljke i minimizirati oblik slame. Količina pokošene trave se, također, mora oprezno podesiti kako bi se izbjeglo nakupljanje pokošene trave što guši travu (žuti tragovi) i stvaranje slame. Stoga, naš tim za istraživanje i razvoj je razvio dvije patentirane tehnologije za dobivanje najbolje trave, neovisno o stanju Vašeg vrta. Prvi je MicroCut, sustav koji koristi 2 noža umjesto 1, siječe travu dva puta i osigurava fino pokošenu travu. Drugi je Versamow™ sustav varijabilnog malčiranja, podesiv otvor između područja sječenja i koša. Postepenim otvaranjem ili zatvaranjem otvora, možete upravljati količinom trave koja se skuplja u koš i time izbjeći prekomjerno izbacivanje trave. Dakle, ako je trava visoko narasla jer niste imali vremena kositi, samo otvorite otvor na 100% za potpuno skupljanje trave u koš.

Treći korak
Kakav vrt imate?

Složenost Vašeg vrta i razina udobnosti koju želite postići će definirati značajke koje tražite kod kosilica. Dostupni modeli Honda kosilica su Push (ručni pogon), Jednobrzinski, SMART Drive® i Varijabilna brzina prijenosa. Dolje navedene informacije ce Vam pomoći u odabiru modela koji Vam je potreban ovisno o vrsti vrta koji imate.

Veličina noža utječe na vrijeme košnje i koliko cesto trebate prazniti koš. Opće pravilo glasi: Što je travnjak veći, to je potreban veći nož.

Foto: Promo fotografija

MALI I SLOŽENI VRTOVI
Vrt je malen (ispod 300m2), bez kosina (<5%) ili neravnog tla.
Možda je složen: s grmovima, drvećem, cvjetnim gredicama i rubovima. Za ovakav tip vrta bit ce Vam potrebna lagana kosilica s dobrim svojstvom upravljanja. Preporučujemo model na guranje (ručni pogon).

SREDNJE VELIKI / VELIKI OTVORENI VRTOVI
Vrt ima otvorena područja s malo neravnog tla, blagih kosina (>5%) i bez zatvorenih dijelova. Htjet ćete samohodnu kosilicu koja se s lako om nosi sa zahtjevnom okolinom. Naša preporuka je jednobrzinski, samohodni model.

VRTOVI RAZLIČITIH VELIČINA I VRSTA TLA
Vrt se sastoji od različitih travnatih područja s otvorenim prostorima srednje ili velike veličine i nekoliko zatvorenih područja. Za snalaženje u svim ovim različitim podru
jima biti ce potrebne različite brzine košnje. Naša preporuka je samohodni model s varijabilnom brzinom prijenosa.

Košnja trave jedan je od najvažnijih postupaka u njezi travnjaka jer česta košnja osigurava gust i bujan travnjak. Neovisno o tome koji model kosilice trebate za stvaranje savršenog travnjaka, proizvodni program Honda ima pravo rješenje za vas.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije