BEZ KEMIKALIJA

Zlatni savjeti za novopečene vrtlare

permakultura
Shutterstock
15.07.2019.
u 06:03

Uzgajanje biljaka nije tako zastrašujuće kao što se čini

Mnogi se teško odluče baviti vrtlarstvom, pa makar ono bilo i na balkonu, jer su uvjereni kako nemaju potrebni senzibilitet za brigu o bilju. Na svu sreću, ne morate biti u potpunosti biti oboružani raznoraznim preparatima i kemikalijama za rast bilja kako biste osigurali zelenu oazu svojoj okućnici. Donosimo savjete koji vam u tome mogu uvelike pomoći.

Riješite se korova octom

Izbjegnite upotrebu kemikalija u svom vrtu i posegnite za octom kako biste uklonili neželjeni korov. Jednostavno ocat ulijte u bocu s raspršivačem i tretirajte korov. Jednogodišnji korov ćete na ovaj način brzo osušiti, dok će biti potrebno nekoliko aplikacija za višegodišnje. Međutim, budite oprezni kako ne biste ocat raspršili i po okolnom biljku koje uzgajate.

Sadnice uzgojite u polovici naranče

Uzgajanje biljke iz sjemena najosjetljiviji je dio stvaranja biljke, jer toliko toga utječe na njen pravilan rast. Umjesto sadnje u tegle, posadite sjeme u polovicu grejpa ili naranče. Jedinostavno voće prerežite na dvije polovice, izdubite sočni dio i napravite nekoliko rupa na dnu kore. Istresite zemlju u polovicu voća te posadite sjeme. Jednom kada sadnice izrastu do veličine kada su spremne za presađivanje, taj će korak biti lagan.

Foto: Kelly Ladd

Napravite gnojivo od ostataka hrane

Kako bi vaše biljke uspješno rasle i napredovale, ne morate kupiti gnojivo u višelitrenskim vrećicama. Umjesto toga iskoristite ostatke hrane i napravite svoje gnojivo. Ljuska jaja, soc od kave, kora banane… Sve ovo možete ubaciti u blender i samljeti. Dobivenu smjesu postavite blizu korjenja. Bioraspadom banana će otpustiti kalij, dušik, fosfor i magnezij u zemlju; kava će djelovati kao injekcija dušika, kojeg biljke obožavaju, a ljuska jajete će osigurati kalcij. Ljuske jaja također možete na grubo usitniti kako biste biljke zaštitili od puževa.

Mini staklenik

Pažljivo odrežite dno plastične boce skalpelom (ono vam više neće trebati). Zavrnite čep na bocu te njome poklopite svježe posađenu i zalivenu sadnicu. Bocu ostavite neka čuva sadnicu tijekom njena rasta, a tlo održavajte vlažnim – no ne mokrim.

Foto: Kelly Ladd

Prirodno sredstvo protiv nametnika

Roditelji čija djeca započinju s dohranom najbolje znaju koliko je teško pronaći netretirano voće i povrće na tržnici. Ne morate nužno koristiti kemialije kako biste zaštitili svoje biljke. Ubacite u mikser deset režnjeva češnjaka zajedno s korom, jednu jušnu žlicu samljevenog crvenog papra i dvije šalice vode. Tekućinu procijedite kroz gazu u vrč. Prelijte u bocu s raspršivačem te dodajte jednu čajnu žlicu biorazgradivog deterdženta za posuđe. Sredstvo poprskajte po bilju koje muče uši i slični nametnici. Postupak po potrebi ponovite nakon nekoliko dana, pogotovo ako je kišilo u međuvremenu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije