Isprobajte

Zlatna pravila 
za brigu o sobnim biljkama zimi

IKEA
30.12.2019.
u 07:50

Zimi na biljke treba puno paziti, posebice ako su dio godine bile na otvorenom

Sobne biljke najbolje je tijekom svih godišnjih doba, a posebice zimi, držati na temperaturi između 15 i 20 stupnjeva. Nekim biljkama, primjerice krizantemi i limunu, odgovaraju i niže temperature, od 4 do 10 stupnjeva, pa ih treba smjestiti u hladnije prostorije. Isto tako, bitno je biljke zimi držati dalje od izvora topline.

Preporučuje se držati ih u blizini prozora ili balkonskih vrata gdje do njih dopire potrebna svjetlost, a što se tiče zalijevanja, to je najbolje raditi ujutro. 
Učestalost zalijevanja ovisi o kojoj se vrsti radi i temperaturi u prostoriji u kojoj se biljke nalaze, a najbolje je koristiti kišnicu ili prokuhanu vodu. Bitno je da se cvijeće zalijeva odstajalom vodom i da je temperatura vode barem približna temperaturi prostorije u kojoj se nalazi biljka. Zalijevanje hladnom vodom može naštetiti biljkama i zimi i ljeti. Među bilje koje podnosi puno topline ubrajaju se paprat, orhideje i ciklame. Zimski kaktusi vole više svjetla i hladniji prostor te slabije podnose toplinu. Aloe vera, fikus, pelargonije i, naravno, božićna zvijezda prigodni su za ovo doba godine. Jednostavni su za održavanje i zahvalni što se tiče uzgoja. Ako u kućnim uvjetima biljci počnu žutjeti ili otpadati listovi, najprije treba provjeriti supstrat u kojemu se ona nalazi. Najčešće su greške preobilno ili preslabo zalijevanje i loša pozicija biljke. Drugi veliki problem u njezi sobnog bilja zimi mogu uzrokovati nametnici. Napadnuti dijelovi biljaka mogu se potom mehanički odstraniti ili se može primijeniti sredstvo namijenjeno za suzbijanje štetnika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije