kraj sezone

Život na otvorenom odlazi u zaborav, a vrtni namještaj treba spremiti i zaštititi, ovo su najbolje metode

Foto: Shutterstock
1/9
02.10.2021.
u 07:00

Po mnogima najljepši, drveni namještaj, dosta je zahtjevan za održavanje. Čak i onaj izrađen od vrsta otpornih na vlagu poput tikovine traži adekvatnu brigu i skladištenje

S dolaskom listopada treba početi razmišljati o zaštiti vrtnog namještaja, ali i o prostoru za skladištenje. Kako bi vam namještaj za otvoreno trajao godinama, ako ne i desetljećima, potrebno se o njemu adekvatno brinuti. Naravno, to će, prije svega, ovisiti o materijalu od kojeg je napravljen. Naime, upravo će o tome ovisiti kako održavati koji komad jer nemaju svi iste potrebe. Po mnogima najljepši, drveni namještaj, dosta je zahtjevan za održavanje. Čak i onaj izrađen od vrsta otpornih na vlagu poput tikovine traži adekvatnu brigu i skladištenje.

Foto: Shutterstock

Slično je i sa željeznim namještajem kojem je vlaga također najveći neprijatelj. Najzahvalniji za održavanje je plastični namještaj koji danas dolazi u zaista brojnim dizajnerskim varijantama. Koju god vrstu da ste odabrali, prije pospremanja važno je dobro očistiti namještaj, sanirati moguća oštećenja i osigurati pohranu na suhom mjestu tijekom zimskih mjeseci.

Foto: Shutterstock

Suncobran treba dobro očistiti samo jednom godišnje. Zaštitite ga od prljavštine i nepovoljnih vremenskih uvjeta tako što ćete ga uvijek, kad ga ne koristite, zaklopiti te na njega staviti zaštitnu navlaku. Kad je vani vjetrovito ili kad jako kiši, pametno je skinuti krov paviljona ili sjenice. Ako je okvir od drveta, redovito ga bajcajte kako ne bi došlo do stvaranja pukotina. Čelični okvir jednostavnije je održavati – samo blagim sapunom. Prije pospremanja očistite tkaninu i neka se dobro osuši prije odlaganja na hladno i suho mjesto.

Foto: Shutterstock

Redovitim čišćenjem produljit ćete životni vijek vanjskim ukrasnim jastucima i jastucima za ležaljku. Pospremite ih kad ih ne koristite, po mogućnosti na hladno i suho mjesto. Prije toga ih kvalitetno operite i dobro osušite. Najčešća zabluda vezana uz vrtni namještaj je da je on napravljen izdržljivijim samo zato što ima vanjsku namjenu. Postoje izdržljiviji i zahtjevniji materijali. Oni od kojih se najčešće izrađuje vrtni namještaj su drvo, prirodni i umjetni ratan, kovano željezo, aluminij, plastika i drugi umjetni materijali.

Foto: Shutterstock

Namještaj od akacije, eukaliptusa i drugog punog drva treba njegovati s vremena na vrijeme. Očistite ga blagim sapunom i pokrijte kad se ne koristi. S vremena na vrijeme pametno je drveni namještaj bajcati i tako mu produžiti životni vijek. Namještaj koji stalno stoji na otvorenom trebalo bi ponovno bajcati kad počne upijati kapljice kiše umjesto da se one zadržavaju na površini. Ako se boja s namještaja počne guliti ili izgledati istrošeno, premažite bojom za vanjsku upotrebu.

Foto: Shutterstock

Namještaj od aluminija, plastike, plastičnog ratana i čelika gotovo da i ne treba održavati. Potrebno ga je samo očistiti blagim sapunom. Preko zime ga valja pokriti ili pohraniti na hladnom i suhom mjestu, poput garaže ili podruma – pogotovo ako se radi o namještaju od plastike ili plastičnog ratana koji može popucati na nižim temperaturama – kažu stručnjaci iz Ikee.

Foto: Shutterstock

Metalni namještaj treba zaštiti od hrđe. Stoga ne smije biti dugo izložen kiši i preventivno ga treba premazati slojem zaštitnog laka ili što hitnije ako se hrđa prvi put uoči. Prije lakiranja hrđu je potrebno izbrusiti. Ako stolce i stol od kovanog željeza ne mičemo iz vrta tijekom zime, potrebno ih je dobro zaštititi nekim nepropusnim pokrovom. Aluminij je pak puno lakše održavati jer ne hrđa i savjet je da ga se čisti i polira mješavinom vode i octa, baš kao što se to radi sa svim aluminijskim proizvodima.

Foto: Shutterstock

Prirodni ratan, koji je vrsta puzavice kao i bambus, ako se pravilno održava, može trajati godinama. Ne puca i ne kida se te zadržava svoju formu godinama. Ako se i ovlaži, neće puknuti. Treba ga nježno čistiti vlažnom krpom, ali i cijelog ga prelakirati lakom za brodove svakih godinu ili dvije, ovisno o tome koliko se namještaj rabi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije