proljeće

Zimi je odzvonilo - pojavile se prve visibabe

Foto: Robert Anić/PIXSELL
1/5
13.02.2020.
u 06:00

Što se tiče sadnje, u pravilu se lukovice sade na dubinu koja je tri puta veća od veličine lukovice, na razmak koji je također dva do tri puta veći od lukovice

Iako nas od kalendarskog početka proljeće dijeli više od mjesec dana, prvi vjesnici proljeća, visibabe pojavili su se na livadama, a preplavile su i zagrebačku Splavnicu.

No, osim što postoji u divljim okruženjima, proljetnice se može se nabaviti i u kultiviranim uzgojenim oblicima i brojnim kultiviranim vrstama pa se za sadnju u vrtu mogu nabaviti brojne vrste i boje visibaba (Galanthus), šafrana (Crocus), šumarica (Anemone), sunovrata (Narcissus) ili drijenovca (Leucojum). Te se vrste u prirodi uglavnom samorazmnožavaju sjemenjem ili bočnim lukovicama, tvoreći tako zanosne skupine nježnih biljaka različitih boja.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Želimo li dojam prenijeti i u naš vrt, preporučuje se sadnja proljetnih vrsta u jesen, i to u skupinama, jer je spomenuto bilje, iako vrlo izdržljivo, izgledom dojmljivo ponajprije u skupinama. Što se tiče sadnje, u pravilu se lukovice sade na dubinu koja je tri puta veća od veličine lukovice, na razmak koji je također dva do tri puta veći od lukovice.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Valja dobro paziti na izgled i kvalitetu lukovice, koja mora biti zdrava, čvrsta i ne smije biti trula. Veliku pažnju treba obratiti i pripremi tla, jer lukovice uglavnom vole izrazito rahlo i prozračno tlo koje se u proljeće brže zagrijava i osigurava dobru drenažu. Lukovice uglavnom ne traže nikakvu dodatnu gnojidbu. Ako preslabo cvatu, uglavnom se radi o pregustoj sadnji te ih tada možemo presaditi na novo mjesto ili ih razdijeliti.

Nakon cvatnje veliko cvijeće poput sunovrata i tulipana treba orezati, dok se listovi ostavljaju kako bi prirodno istrunuli. Nakon toga lukovice se mogu ostaviti u zemlji ili pak izvaditi, očistiti, osušiti i pospremiti u papirnatoj vrećici. Jedino tako pravilno pospremljene lukovice bit će spremne za sadnju i novu cvatnju u kojoj ćete moći uživati sljedeće godine.

Komentara 1

HI
hivoril379
17:54 13.02.2020.

Google sada plaća od 17000 do 22000 USD mjesečno za rad putem interneta od kuće. Pridružio sam se ovom poslu prije 2 mjeseca i zaradio sam 20544 dolara u prvom mjesecu na ovom poslu. Mogu reći da mi se život promijenio-potpuno na bolje! Provjeri što radim ..... Provjerite ovdje == ►► WwW­­­­.­­­­Dollars7­­­­.­­­­CoM

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije