U ZADNJI TREN

Želite prekrasnu cvjetnu ogradu na balkonu ili u vrtu? Zasadite penjačicu!

puzavac
Foto: Thinkstock
15.03.2020.
u 07:00

Penjačice su odličan cvjetni izbor ne samo za interijere, nego i eksterijere. Stoga razmislite o sadnji neke od njih, izbor je doista velik

Tradiciju uzgoja biljki penjačica u svome domu možete proširiti i na okućnicu, vrt ili balkon, a dani pred vama su 'zadnji vlak' ako želite da one procvjetaju još ovoga ljeta.

Kao što uljepšavaju vaš interijer, tako će i eksterijer, u kojem imaju i mnogo širi raspon 'uloga'. Uz estetsku funkciju i dodatni dašak zelenila u vašem okruženju, penjačice mogu biti savršen paravan za neugledni ili oštećeni dio fasade, ograde ili bilo kojeg kutka koji biste htjeli 'zakamuflirati'.

Usto, na taj način možete stvoriti svoj intimni kutak na balkonu ili terasi, štiteći se od pogleda susjeda i prolaznika. Penjačice mogu biti izvrstan panel s bočnih strana balkona, naročito onih koji su u neposrednoj blizini sa susjednim balkonima.

U nekim zemljama poput Velike Britanije ovu vrstu cvijeća ćete vidjeti posađenu pored svake kuće. Ona je tamo zapravo dio tradicije i velika turistička atrakcija. Okušajte se i vi i ukrasite svoj vanjski prostor penjačicama. Nudimo vam tri prijedloga penjačica s prekrasnim cvjetovima.

CRVENA TEKOMA

Foto: pixabay

Tekoma, penjačica zanimljivih narančasto-crvenih ili žutih cvjetova, može narasti i do 10 metara. Sadi se u proljeće, a cvate od srpnja do kraja rujna. Najbolje će uspijevati ako je zasadite na sunačno mjesto, ali ni polusjena neće joj smetati. Jedino će u tom slučaju manje cvasti. Vodite računa o prihrani i drenaži.

 

KAPLANDSKA OLOVNICA

Foto: pixabay

Lat. Plumbago auriculata Lam, olovnica je billja podrijetlom iz Afrike, koju često možemo vidjeti u mediteranskim eksterijerima. Njezina posebnost je da ne raste samostalno poput ostalih penjačica nego ju stalno morate usmjeravati u penjanju. Redovito je zalijevajte i odstranjujte ocvale cvjetove. Olovnica jako voli sunce i položaj koji nije na udaru vjetra pa vodite računa o tme prilikom sadnje. Možete ju posaditi i kao grm.

 

ŠPANJOLSKI JASMIN

Foto: pixabay

Porodica jasmina, cvijeća poznatog po svome prekrasnom mirisu od kojeg se rade parfemi, broji preko 200 vrsta. Puzajući jasmin koji naraste do 2 m možete zasaditi na sunčana, ali sjenovita mjesta, a cvast će tijekom cijeloga ljeta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije