ZA BLISTAVU OKUĆNICU

Zašto je rujan najidealaniji za sjetvu travnjaka?

sijanje trave travnjak
Foto: Thinkstock
01.09.2020.
u 12:00

Travu smijete sijati tijekom cijele godine (iznimka su zima i temperture ispod nule), a najbolje u proljetnim mjesecima te rujnu

Prekrasan, poput tepiha i bez korova i mahovine travnjak san je svakoga tko ima okućnicu ili barem mali vrt. Da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave - pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, gnojenja... Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu.

No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi - neka vas u tome ne obeshrabri jesen koja kuca na vrata. Travu naime možete sijati i dosijavati tijekom cijele godine (jedino se ne preporuča zima i temperature ispod nule), pa tako i u jesenskim mjesecima. Čak štoviše, rujan je, tvrde stručnjaci, uz proljtne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

Foto: pixabay

Razlog tomu jest što krajem ljeta trava vrlo intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije - temperature nisu previsoke niti preniske, sunca još ima dovoljno da bi nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego u ljetnim mjesecima pa je zemlja dovoljno vlažna.

Iz istog razloga rujan je idealan mjesec i za dosijavanje postojećeg travnjaka te sijanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim. Postupak je jednostavan - herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu.

Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga - grančica, kamenja, kore drveća.... a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnjate. Slijedi gnojenje cijele površine i na koncu - sjetva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije