Prijedlog

Zasadite u svom vrtu indijansku bananu

Zasadite u svom vrtu indijansku bananu
Foto: Dom i vrt
1/2
10.11.2013.
u 07:15

Otporna je na niske temperature, a bolje će uspijevati ako je pri sadnji i dobro pognojite, savjetuje naš čitatelj Anton Baznik

Razmišljate li o sadnji nove voćke, naš čitatelj Anton Baznik predlaže još uvijek malo poznatu i rijetku voćnu vrstu – asiminu. Zovu je i indijanska banana, paw-paw, jabuka jajne kreme. Dobro uspijeva posađena u zemlji bogatoj humusom,

– Kad je sadite, treba iskopati nešto veću rupu, napuniti je dobrom vrtnom zemljom ili tresetom za sadnju cvijeća, a stavite i stajski ili neki drugi gnoj – kaže A. Baznik.

Grozd plodova u kojem ponekad može biti čak šest plodova dugih i do 15 centimetara

Tri okusa

Prve dvije godine asimina sporije raste, dok se dobro ne ukorijeni, a za potporu joj stavite i kolac. Stablo se samo formira pa orezivanje nije potrebno.

Otporna je na niske zimske temperature, podnosi i do –30ºC. No mlade sadnice dobro je zaštititi lišćem ili slamom.

Cvjeta u travnju, a iz svakog cvijeta može se razviti jedan, dva ili više plodova pa izgleda kao grozd. Plodovi su dugi 7 do 15 cm, slični obliku ploda manga ili banane, a mogu težiti od 50 do 500 grama. Kožica ploda je tvrda i zelena, obično na drvu počne mijenjati boju do zlatnožute ili tamnije žute. Tada se beru ili ih se pusti da sami otpadnu. Dozrijevaju u kasnu jesen.

Kad se razreže, asimina ima aromatičan miris, a u plodu se miješaju tri okusa – banana, ananas i mango.

Ekološki uzgoj

– Svi koji probaju plodove asimine kažu da tako dobro voće još nisu jeli, zato je preporučujem svima. Bogata je ugljikohidratima, vitaminima i mineralima... Kako se plodovi mogu ekološki uzgajati, jer nije potrebno prskanje, dobar su izbor za sve koje vole jesti nešto posebno – ističe naš čitatelj. Asimina je otporna biljka, nema bolesti i štetnika i nije ju potrebno prskati.

Osim ploda, ova sadnica ima i druge primjene. Listovi su veliki, izduženi, od 15 do 25 cm. Dekorativni su, posebno u jesen kad mijenjaju boju u intenzivno zlatnožutu. Izmrvljeni listovi imaju poseban miris po rajčici i zelenom papru. Ako ih namočite u vodu i ostavite jedno vrijeme, dobit ćete prirodno škropivo, insekticid za uništavanje krumpirove zlatice, kapucinova belina na kupusu, u??i na voćkama, nematoda i drugih štetnika. U medicini se, prema podacima iz Amerike, upotrebljavaju u liječenju karcinoma.

Iz listova, grančica i kore, koji imaju u sastavu asimicin, antikarcogenu supstanciju, dobiva se sredstvo koje ima bolje djelovanje od nekih lijekova koji se primjenjuju u kemoterapiji, a nemaju nekih drugih nuspojava.

Sadnice možete zasaditi i u posudi na balkonu, terasi, na bilo kojem mjestu dat će plodove. Više o asimini potražite na www.rast-bs.si.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije