JESENSKE LJEPOTICE

Zadnji je tren za sadnju krizantema

krizantema
Foto: Thinkstock
1/5
16.05.2016.
u 13:59

Želite li u listopadu i tijekom cijele zime imati žardinjere ili vrtne gredice prepune ovog prekrasnog cvijeća, krajnje je vrijeme da ga zasadite

Svibanj je mjesec u kojem sadimo ljetnice kako bi se dovoljno razvile i procvjetale do velikih vrućina. No, u ovo vrijeme možemo saditi i neke cvjetne kulture koje će procvjetati tek na jesen.

Primjerice, krizanteme, jesenske ljepotice, će otvoriti svoje latice u listopadu i cvjetati sve do prvog snijega ili jako niskih temeperatura. No, i oštre zime krizantema će preživjeti i cvasti opet iduće jeseni. Ljepota njihovih cvjetova, različiti oblici i njihova istrajnost i nezahtjevnost učinili su ih jednima od najčešće uzgajanih cjvetnica na svijetu.

Ako ovo prekrasno cvijeće želite imati posađeno na svojoj okućnici i vrtnim gredicama, a ne kupiti u jesen u tegli, sada je krajnje vrijeme da nabavite sjeme ili presadnice i krenete u sadnju. Već prilikom kupnje presadnica planirajte kupiti više vrsta i boja ovoga cvijeta kojih ima bezbroj jer će gredica ili žardinjera tako biti ljepša i atraktivnija.

A još ljepše će izgledati ako ih zasaditi s nekim drugim jesenskim cvijećem poput zvjezdana ili jedića.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Kako je riječ o trajnicama, cvijetat će u vašem vrtu još godinama ako ih sada posadite. Neka zemlja u koju ih sadite bude hranjiva i propusna. Prilikom sadnje pazite da korijen bude stavljen duboko u zemlju.

Nakon što rupu i sadnicu zatrpate zemljom, dobro sve zalijte vodom. Nemojte ih zaboraviti redovito prihranjivati, a najbolje bi bilo povremeno koristiti i gnojivo. Zalijevajte ih umjereno jer bi im u suprotnom korijem mogao strunuti.

Foto: pixabay

Bitno je znati kako je krizanteme u gredicama potrebno čistiti od korova a one u tegli potrebno presađivati svako proljeće te orezivati joj stare grane. Kada im tijekom zime latice počnu mijenjati boju odnosno tamniti, vrijeme je da ih prikatite. Pazite da ih previše ne odrežete jer u tom slučaju postoji mogućnost da ne cvatu iduće sezone.

>>Šest savjeta kako uspješno uzgojiti gerbere u tegli

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije