Carstvo začina

Začinsko bilje - nijedno jelo nije isto bez ovih aromatičnih listića

zacin
Shutterstock
11.02.2017.
u 08:15

Većinu ih možete uzgojiti sami, na terasi, kuhinjskom pultu, prozorskoj dasci... Mnoga jela svoju popularnost i prepoznatljiv okus duguju upravo njima. Upoznajte ih bolje, a svoje omiljene dodajte svim jelima, bitno da je vama fino

Uzgajanje začinskih biljaka u vlastitome domu odličan je način za cjelogodišnje uživanje u svježim mirisima. Uporaba začina i začinskoga bilja u kuhanju i pripremanju hrane ima vrlo dugu povijest, a niti suvremena kuhinja ne može se zamisliti bez opojnih mirisa i okusa aromatičnog začinskog bilja. “Važno je prije svega razjasniti razliku između samih začina i začinskih biljaka. Naime, prema definiciji, začini su aromatični dijelovi biljke, svi osim listova, koji se upotrebljavaju za začinjavanje hrane, ali nisu upotrijebljeni kao glavni sastojak. To mogu biti bobice, kora, sjemenke, plod, grančice, korijen… Aromatični listovi se, s druge strane, nazivaju začinskim biljem te mogu biti upotrijebljeni kao glavni sastojak.

Foto: screenshot/facebook

Primjer je pesto genovese, čiji je glavni sastojak bosiljak”, objašnjava Matija Paskaš iz stručnoga tima Harissa trgovine začinima i čajevima. Postoji iznenađujuće velik broj začinskih biljki koje se mogu uzgajati poput ostalih kućnih biljaka pa tako svaki ljubitelj svježih začina može imati pravi mali vrt u svojoj kuhinji. “Neke začinske biljke, pa čak i začini, vrlo su prikladni za uzgoj u stanu ili vrtu u predjelima s umjerenom klimom. Neke od njih su: bosiljak, vlasac, korijander, lovor, lavanda, origano, paprena metvica i menta, peršin, ružmarin, estragon, kadulja, majčina dušica, đumbir, kurkuma, gorušica, komorač, kumin, paprika, čili.” Sve što je pritom potrebno jesu svjetlost, odgovarajući supstrat i dobar odabir.

Foto: screenshot/facebook

Najjednostavniji način uzgoja začinskoga bilja, napominje Paskaš, jest da se kupe gotove sadnice. “Drugi, malo kompliciraniji je uzgoj iz sjemena. Supstrat, odnosno zemlja za sadnju ne bi smjela biti prebogata pa bi bilo dobro običnu kupovnu zemlju pomiješati s jednom trećinom pijeska te u lončanicama osigurati dobru drenažu. Sve nabrojane biljke traže minimalno 5-6 sati direktnog sunca pa je južni dio stana, terase ili balkona ujedno i idealno mjesto za njihov uzgoj”, napominje i dodaje kako prihrana gnojivom začinskom bilju nije potrebna, dok redovito obrezivanje je jer tako biljka ostaje zdrava i bujna. Da i sami znamo cijeniti raznolikost mirisa, okusa i boja u oplemenjivanju svakodnevnih obroka, pokazuje i činjenica da su najpoznatiji, ujedno i najtraženiji začini i začinske biljke u Hrvata bosiljak, origano, ružmarin, crvena paprika, crni papar, cimet, klinčić i lovorov list.

Pohvalno je to što u zadnje vrijeme raste zanimanje i za manje poznatim začinima i začinskim biljkama pa se tako traže i već pomalo zaboravljene začinske biljke kao što su čubar, krasuljica, estragon, ljupčac, a osobno ih smatram nezaobilaznima u svakoj kuhinji zbog njihove versatilnosti’”, navodi Paskaš. Svakom početniku koji se tek upušta u istraživanje novih okusa, od egzotičnih biljaka preporučio bi englesku ili blagu curry mješavinu koje se uglavnom baziraju na kurkumi, piskavici, korijanderu, kuminu, čili papričicama, gorušici, đumbiru, a okus je, ako se ne pretjera, prihvatljiv mnogima. “Zatim su tu i kardamom koji ima vrlo specifičan miris i okus, piment, šafran, zvjezdasti anis, sečuanski papar te prava vanilija.”

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije