Mirisna oaza

Začinski vrt na balkonu, terasi ili u vrtu

kika
Foto: Kika/Pixsell
05.06.2019.
u 08:30

Mnoge biljke, koje su pogodne za sadnju u područjima blage mediteranske klime, bez većih poteškoća uspijevaju i sjevernije. No, pri sadnji mediteranskog vrta u kontinentalnim uvjetima treba voditi brigu o nekoliko vrlo važnih faktora

S obzirom na brojne akcije u vrtnim centrima pravo je vrijeme da se odvažite i na svom balkonu, terasi ili u vrtu zasadite začinski vrt. Kako je baza većine začina mediteransko bilje, bitno je reći da takav, začinski, mediteranski vrt nije rezerviran samo za područje mediteranske klime već da ga je moguće posaditi i uzgajati i na kontinentu.

Mnoge biljke, koje su pogodne za sadnju u područjima blage mediteranske klime, bez većih poteškoća uspijevaju i sjevernije. No, pri sadnji mediteranskog vrta u kontinentalnim uvjetima treba voditi brigu o nekoliko vrlo važnih faktora – zimi bilje dodatno zaštitite, bilo omatanjem, bilo seljenjem u zatvorenu prostoriju i svakako pazite prilikom sadnje da ima dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti.

Foto: Kika/Pixsell

Dakako, valja paziti i koje začine kombinirati s kojima. Kadulja i metvica uvijek će, ako ih zasadite s drugim vrstama, preuzeti primat i proširiti se izvan granica koje ste im predvidjeli. Stoga te biljke sadite odvojene. Odlučite li se za sadnju lavande, svakako imajte na umu da u kontinentalnim krajevima puno bolje uspjeva ipak lavandin. U začinskom vrtu svakako nađite mjesta za bosiljak i ružmarin. Ružmarin redovito orezujte, i trgajte posušene grane. Ako se dobro brinete o njemu, brzo će poprimiti grmolik oblik, a stabljika će mu s vremenom odrveniti. Savjet plus, svakako je podatak, da ga je prilično lako razmnožavati reznicama, što s drugim začinskim biljem nije slučaj. Ako ste dovoljno hrabri, i spremni u vrtu provoditi dosta vremena, uz začinsko bilje poigrajte se i drugim mediteranskom sortama poput smokve, masline ili pak agrumima. Pritom obavezno zimi zaštitite biljke, posebice mladice, jer inače neće preživjeti oštru kontinentalnu zimu.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije