Tim hrvatskih stručnjaka osmislio neobičnu zelenu konstrukciju

Walligami – domaći hit proizvod za sobno bilje

walligami
Foto: Promo foto National Geographic
25.12.2013.
u 08:00

Posuda za cvijeće s pametnim sustavom navodnjavanja oduševljava ljubitelje zelenila

Hrvatski proizvod s velikim inozemnim potencijalom skriva se iza imena Walligami.

Riječ je o složivoj zidnoj posudi za biljke koja se oblikuje origami tehnikom slaganja iz pravokutnog komada dvije vrste tekstila. Slaganjem se formira posuda nepravilnog šesterokuta s džepom na prednjoj strani u koji se stavlja zemlja s posađenim biljkama. Stražnja strana posude sadrži nosač za vješanje posude na zid ili neku drugu vertikalnu podlogu. Materijali su otporni na vremenske uvjete što omogućava vješanje posude bilo na unutarnjim ili vanjskim zidovima, odnosno vertikalnim plohama. Inovativni element ističe se u spajanju jednostavnosti kombinacije i primjene odgovarajućih materijala i općepoznate, tradicionalne japanske tehnike savijanja papira – origamija, kako bi se dobila zidna posuda za biljke jedinstvenog dizajna. Raznim kombinacijama i modifikacijama nadalje se dobiva relativno jeftin, transportabilan, modularan i efikasan sustav za vertikalni uzgoj biljaka. 

Biljke se sade izravno u posudu bez potrebe za teglom. Džep posude ne propušta vodu, ali materijali propuštaju zrak tako da posuda diše, što stvara odlične uvjete za razvoj biljaka. U slučaju prekomjernog zalijevanja, materijali također omogućavaju ishlapljivanje viška vode kapilarnim efektom u okolinu. Još jedna jedinstvena inovativna komponenta je indikator na posudi u obliku kantice za zalijevanje. Indikator (kantica) pokazuje kada je zemlja suha, a nestaje u doticaju s vodom. Tako sigurno znamo kada je potrebno zaliti biljku.

Walligami se može primjenjivati u estetske svrhe, za ukrašavanje prostora, tj. zidova domova i ureda raznim biljkama ili za uzgoj odgovarajućih jestivih biljnih kultura na vertikalnim plohama u urbanim sredinama gdje nema klasičnih obradivih površina za uzgoj.

Tim koji stoji iza Walligamija zove se BioInventa, a za tu ideju nagrađen je na 10. međunarodnoj izložbi inovacija ARCA. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije