Trend

Vrtni namještaj nikad nije izgledao ovako dobro kao ove sezone

Shutterestock
04.06.2018.
u 14:17

Uz pravilan izbor vrtnog namještaja maksimalno ćete iskoristiti ljeto, evo kako odabrati idealan za svoj prostor

Baš kao za interijere, i za vanjske površine koje okružuju naš dom vrijede neka pravila i smjernice za uređenje. Naravno, za uređenje vanjskog prostora vrijede neka druga pravila jer puno toga ovisi o podneblju u kojem živite, o orijentaciji stana ili kuće, o samoj površini otvorenog prostora kao i o tome je li riječ o posve otkrivenom ili pak djelomično natkrivenom prostoru.

Bitna stavka pri uređenju tog prostora svakako je odabir namještaja, a ove sezone kolekcije u domaćim trgovinama uistinu su senzacionalne, neovisno o cjenovnoj kategoriji i materijalu koji preferirate. Prije same kupnje vodite računa da se odabrani namještaj stilski uklapa u priču, odnosno da nastavlja filozofiju uređenja koju imate u interijeru te da je funkcionalan i udoban. Dobar vrtni namještaj unosi udobnost i funkcionalnost u eksterijer.

Foto: Shutterstock

S prostranim stolom i jednostavnim, udobnim stolicama vanjski prostor lako se pretvara u mjesto za druženje ili čak vanjsku blagovaonicu. No, prije nego što li što krenete u nabavku, razmislite o tome čemu želite da služi vaš vanjski kutak. Je li to mjesto za blagovanje, druženje u večernjim satima ili pak nešto treće? Birajte namještaj ovisno o funkciji i količini vremena koje želite provoditi vani. Ako vani kanite provoditi puno vremena, posvetite posebnu pažnju udobnosti namještaja. Neki komadi namještaja izgledaju lijepo, ali udobnost im nije jača strana. Zato prilikom kupnje svakako sjednite i isprobajte ih. Uz udobnost, vodite brigu o jednostavnom održavanju. Neka vrijeme koje provodite u dvorištu bude rezervirano za opuštanje, a ne za čišćenje.

Plastika, drvo, ratan ili metal, sve su to materijali zahvalni za održavanje i dobro će izgledati godinama. Važno je voditi brigu i o kvaliteti. Vanjski namještaj nije nešto što ćete kupovati svake druge godine. Zato svakako obratite pažnju na materijal i održavanje, a u ponudi su razni modeli, ovisno o ukusu i potrebama. Uz pravilan izbor vrtnog namještaja maksimalno ćete iskoristiti ljeti. Vrtni namještaj dostupan je u mnogo različitih materijala koji mogu biti zbunjujuće slični. Vrtni namještaj bi trebao biti udoban za sjedenje, čak i za više sati. Stolica mora na taj način osigurati podršku za leđa i noge. Visina vrtnog namještaja također igra važnu ulogu i stoga je treba uzeti u obzir da bi se osigurala najbolja potpora vašem tijelu te da biste se mogli opustiti. Na primjer, imaju li rukohvati stolice dovoljnu visinu koja podržava podlaktice?

Foto: screenshot/facebook

Trebate provesti dosta vremena u isprobavanju namještaja prije kupnje, tako da dobijete pravi osjećaj udobnosti, kako kratkoročno tako i dugoročno. Je li vaš namještaj prikladan za svrhu koju ste mu namijenili? Idealno je imati namještaj koji se može sklopiti ili složiti tako da zauzima što manje prostora pa da se možete oko njega lako kretati. Osim toga, praktično je provjeriti mogu li vrtne stolice biti gurnute ispod vrtnog stola i time vam pružiti više prostora kada se ne koriste. Idealan je vrtni namještaj koji nije potrebno održavati, pogotovo ako ljeto vežete s dugim, opuštajućim danima i ne želite trošiti vrijeme na održavanje vrtnog namještaja. Stoga kada kupujete vrtni namještaj, trebali biste uzeti u obzir njegov materijal.

Foto: screenshot/facebook

Postoje velike razlike u načinu održavanja koje svaki materijal zahtijeva. S plastičnim vrtnim namještajem možete dobiti namještaj po povoljnoj cijeni bez smanjene kvalitete i udobnosti. Plastični namještaj izrađen je od UV-zaštićenih polipropilenskih vlakana. To je čista i vrlo čvrsta vrsta plastike koja ne razvija mrlje sive boje te zadržava svoju izvornu boju dugi niz godina. Namještaj se lako može očistiti sapunicom i vodom. Drveni namještaj klasik je s kojim nećete pogriješiti, ali ipak zahtijeva nešto više održavanja. Odlučite li se za ovu varijantu, uložite u startu u kvalitetniji namještaj, dulje će potrajati. Odlučite li se za ovu varijantu, uložite u startu u kvalitetniji namještaj, dulje će potrajati. Metalni namještaj također je dobar izbor, no isto tako valja voditi računa o adekvatnoj zaštiti. Ako se ne želite brinuti o namještaju, najbolji izbor je kameni ili aluminijski namještaj koji su otporni na vremenske uvjete, potrebno ih je samo s vremena na vrijeme – očistiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije