ZELENI TRENDOVI

Vrijeme je za vrtno jezerce! Saznajte kako ga napraviti

vrtno jezero
Foto: Shutterstock
1/6
27.06.2019.
u 08:30

Uz malo truda i umijeća sami, vrlo lako i povoljno možete napraviti jezerce koje će unijeti živost u vaš vrt i dati mu sasvim novu dimenziju

Jezerca su odličan dodatak za svaki vrt. Vodene površine mogu pomoći da stvorite opuštajuću atmosferu, mjesto za relaksaciju i odmor sa žuborom vode u pozadini.

Prije negoli se odlučite za takav zahvat u svom vrtu, važno je da znate odgovoriti na sljedeća pitanja: Gdje ćete smjestiti jezerce, koje će biti veličine i kakvog oblika? Planirate li jezerce graditi ili vam je cilj kupiti već gotovo? Imate li djecu, svakako valja voditi računa o dubini jezera te postavljanju zaštitne ograde. Želite li dodati jezercu fontanu ili vodopad?

Ako planirate fontanu ili vodopad, trebat ćete i pumpu za protok vode. Za manja jezerca dovoljna je obična jača akvarijska pumpa s protokom od oko 600 l/h, koja se može koristiti i za pražnjenje jezera tijekom čišćenja. Dakako, osim samih radova, bitna stavka vrtnih jezeraca su vodene biljke. Većina ih se uzgaja zbog ukrasnih karakteristika, no ima i onih koje pomažu održavanju vodene površine sprečavajući rast i razvoj algi.

Foto: screenshot/facebook

Oko jezerca posadite biljke koje vole vlažno tlo, poput perunika ili raznih paprati

Za postizanje dobre ravnoteže između biljaka koje pročišćuju vodu (npr. Myriophyllum aquaticum), biljaka za duboku vodu i plutajućih biljaka, bitno je znati kojima što odgovara. Mjesta uz rubove jezera savršena su za močvarne biljke i biljke koje vole vlažno tlo. U plitkoj vodi u prvom redu uzgajaju se biljke zbog ukrasnih cvjetova i listova, a postavljaju se uz rubove jezerca tako da im je korijenje u plitkoj vodi.

Ukrasni bazeni obično imaju već ugrađene “police” na koje se raspoređuju biljke u kontejnerima ili drugim posudama. Poput biljaka za plitku vodu, i biljke koje vole duboku vodu najčešće se uzgajaju u posudama ili u pripremljenim gredicama. Dobar izbor za vrtna jezerca su: vodena leća, vrsta koja pokriva vodenu površinu malim srcolikim listićima čineći nježan pokrov – tepih.

Njezini jednostavni listići zeleno-plavičaste boje zimi poprimaju bordo tonove. Vrsta pogodna za sadnju na vlažnim tlima je i hibiskus. Naraste do dva metra, ima ovalne listove, a cvjetovi cvatu tijekom cijelog ljeta.

Foto: screenshot/facebook
Lopoči su neizostavni dekor u jezercima, a osim ukrasne imaju i drugu funkciju – prirodni su pročišćivači vode

Potočnica je idealna za rubove jezerca gdje voda nije preduboka. Njezini listovi imaju lijepu zelenu boju. Lotosov je cvijet jedan od najpoznatijih vodenih cvjetova, poznat još iz daleke povijesti otkad se koristi u oplemenjivanju vodenih površina, pogotovo na istoku gdje je posebno cijenjen. Listovi su zeleno-sive boje, a cvijet ružičaste i bijelo-ružičaste. Traži dubinu vode od 30 centimetara do dva metra.

Cvijet se rađa u vodi, a pup ima oblik jajeta. Kala, omiljena i rado korištena u svim vrtovima, voli vlažne pozicije. Tamnozelenih je listova i snježnobijelih tuljaka.

Foto: screenshot/facebook
Ribice u jezercu valja redovito hraniti i održavati im vodu čistom. Osim pumpe, u tome vam mogu pomoći i brojne biljke koje su prirodni čistači vode

Nakon biljaka, na red dolaze životinje, točnije ukrasne ribe. Idealna vrsta ribe za jezero su japanski koi šarani. Važno je osigurati im dovoljno veliku površinu jer narastu i do jednog metra. Za ribe je idealna dubina jezerca od 1,5 m, pogotovu ako ih u jezeru ostavljate i preko zime.

>>Samostojeće tegle tvore atraktivan vertikalni vrt na prozoru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije