OKUS LJETA

Vrijeme je za sočne smokve

Shutterstock
03.09.2017.
u 06:48

Dok većinu ljeta provodimo uživajući u okusima lubenice, breskvi, nektarina i bobica, sada s posljednjim sunčanim danima stiglo je i vrijeme branja smokvi

Sočne bombe svježeg okusa i mekane teksture, omiljeno su voće za osvježenje, a kako su bogate šećerom, miljenice su i najmlađih. Smokve sadrže i do 80 posto vode, a u isto vrijeme predstavljaju voće s najvišom razinom prirodnih šećera. Bogate su željezom, fosforom, kalijem, kalcijem, magnezijem, vitaminima B6, E, C te vitaminom A, ali i beta karotenom pa je smokve korisno jesti prije odlaska na sunčanje.

Foto: screenshot/facebook

Svježa smokva ima nižu razinu voćnog šećera, oko 30 posto, za razliku od suhe, koja ima oko 80 posto šećera i čiji su džemovi dostupniji, stoga obratite pažnju na njenu inačice ako morate voditi brigu o svom zdravlju.

Osobe koje žele povećati unos vlakna mogu to napraviti konzumacijom svježih smokvi, jer su uprav one bolji izvor vlakana od većine voća. Netopiva vlakna koje smokva sadrži povoljno djeluju na zdravlje debelog crijeva i popravljaju probavu, a i odgovorna su za dulji osjećaj sitosti.

Najukusnije su svježe, iako su i one sušene odličnog okusa. Jednom kada ih uberete, trebali biste ih konzumirati unutar nekoliko sati i držati ih na hladome jer lako navlače plijesan. Odlične su u pitama, štrudlama, raznim voćnim salatama, čak i pizzama, a jedna od poznatijih kombinacija je i ona sa sirom, pršutom, piletinom ili janjetinom.

Pečene smokve

Iako je navikli jesti ju svježu, tik ubranu, smokve vrijedi probati pečene. Jednostvno ih zarežite i blago rastvorite, tako da dobijete četvrtine. Prelijte s malo crnog vina te po njima pokapajte dvje žlice meda. Po želji naribajte koricu limuna i zapecite u pećnici pet minuta na 200 stupnjeva.

Probajte bruschette s pršutom i smokvama

Bruschette su sendviči napravljeni od prepečenog kruha i maslinova ulja. Mnogo je varijacija nadjeva bruschetta - možete spojiti neke dobro već poznate i spojive kombinacije i dobiti odlično toplo predjelo ili zagrizak, poput ovoga. Recept je preuzet s bloga Just Good Food Nade Duhović.

1. Baguette narežite ukoso, na kriškice debljine 1,5 cm. Kriškice premažite s po nekoliko kapi maslinova ulja pa ih poslažite na lim od pećnice obložen papirom za pečenje. Pecite narezane kruščiće u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva, oko pet minuta.

2. Pripremite Pecorino sir narezan na ploškice i pršut. Smokve narežite na tanke ploškice. Izvadite prepečene kriškice kruha iz pećnice i na još vruće nadjenite po ploškicu sira te zarolanu krišku pršuta. Na pršut stavite ploškice smokava. Dekorirajte grančicama majčine dušice. Poslužite toplo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije