kraljica cvijeća

Vrijeme je za sadnju i orezivanje ruža - ovo su ključni potezi koji garantiraju uspjeh!

ruže
Thinkstock
27.03.2024.
u 14:36

Dakle, već sada se možete posvetiti svojim ružama, da biste ih čim prije priredili za cvatnju. Najprije trebate odstraniti suho lišće i drvenaste, smeđe dijelove stabljike te izbojke

Kraljica cvijeća i simbol ljubavi, samo je jedna asocijacija. Naravno, ruže!  Da bismo u ružama uživali veći dio godine, sada je idealno vrijeme za planiranje ružičnjaka. Valja ga zasaditi na sunčanom i prozračnom mjestu jer će u suprotnom imati manje cvjetova i bit će skloniji bolestima i štetnicima. Iskusni vrtlari preporučuju da se nove ruže nikad ne sade na mjestima ili u lončanicama gdje su već prije bile zasađene, a zemlju na dubini barem od 50 cm treba dobro pognojiti.

Foto: pixabay

Kad se kupuje sadnica ruže, treba uzeti onu sa zdravim korijenjem. Katkada je to teško procijeniti jer je korijen obično zamotan u foliji, no jedna od metoda je vidjeti ima li sadnica izbojke. Oni su često znak da je sadnica stajala u pregrijanom prostoru. Ovisno o vremenu, ruže se sade tijekom ožujka, travnja i svibnja no to ponajprije ovisi o temperaturi tla i zraka. Prije sadnje, sadnicu valja staviti u kantu s vodom i ostaviti nekoliko sati. Suhe korjenaste izdanke i nadzemne izbojke valja odrezati. Preporuka je ruže saditi za oblačnog dana. Ružu pri sadnji treba pridržavati kako bi se lijepo uspravno ukorijenila.

Foto: pixabay

Orezivanje počinje u prvoj godini tijekom cvjetanja, a valja redovito rezati ocvale cvjetove. Ruže koje su već odavno zasađene u ružičnjaku svako proljeće treba orezati – ukloniti osušene grane i one koje se razvijaju iz središta grma. Posebno treba ukloniti divlje izbojke. Pupoljke za vazu treba uvijek rezati vrtlarskim škarama, i to kosim rezom.  Dakle, već sada se možete posvetiti svojim ružama, da biste ih čim prije priredili za cvatnju.

Foto: pixabay

Najprije trebate odstraniti suho lišće i drvenaste, smeđe dijelove stabljike te izbojke. Dužina izbojaka koje ćemo ostaviti također ovisi o vrsti ruže - za čajevke i floribunde izbojci trebaju biti do 20 cm dužine, a kod grmolikih ruža dvostruko duži - do 40 cm. Upravo na tim mladim izbojcima izrastat će cvjetovi. Kod ruža penjačica trebamo ostaviti samo one glavne, deblje grane te ih pričvrstiti za potporanj uz koji rastu. Izbojke ovih ruža ćemo skratiti na 10 do 15 cm.

Foto: pixabay

Što više grana na penjačicama budete ostavili, oni će biti bujniji i teži te ćete ih teže usmjeravati tijekom cvatnje. Nakon toga temeljnog orezivanja u prvoj polovini ožujka, idućih mjeseci ružama je potrebno povremeno zeleno orezivanje, odnosno uklanjanje ocvalih cvjetova. Pazite pritom da režete cvjetove zajedno s jednim do dva listića ispod njega.

Foto: pixabay

Svijet ruža izuzetno je bogat pa katkad postoji nedoumica koju vrstu izabrati. Jedna od čestih vrsta su ruže čajevke. Njihov grm naraste od 80 do 120 cm, a dobro ih je saditi na razmak od 40 cm. Ruže penjačice traže potporu – ogradu, zid. Mogu narasti u visinu od 2 do 5 metara.

ruže
1/13

Razmak sadnje je od 1 do 2 metra, ovisno o bujnosti sorte, a orezuju se nakon formiranja zamišljene forme, obično u trećoj godini. Mini ruže narastu od 25 do 30 cm i pune su sitnih cvjetova. Treba ih saditi s razmakom od 25 cm, a lončanica mora biti promjera 30 cm. Za sadne kontejnere pogodne su i ruže “pokrivke”.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

Komentara 1

KA
Kana
00:47 15.03.2021.

Nisam shvatila,...treba li sadnice ruže penjačice kupiti s izbojcima,...ili bez njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije