MOĆNE BILJKE

Vrijeme je da postanete ljubitelj sukulenata

sukulenti
Foto: Thinkstock
1/9
11.05.2015.
u 08:45

Biljke koje je lako održavati usto su veliki trend, a kada prođu ljeto i jesen, lako će se prilagoditi zatvorenom prostoru i prezimiti u vašem domu

Biljke debelih mesnatih listova koje često nazivamo kaktusi obično su sukulenti. Njihova sposobnost da zadržavaju odnosno akumuliraju vodu u stabljici ili korijenu na duže vrijeme čini ih sličnima kaktusu. Doduše, u nekim porodicama kaktusa, poput Cactaceae, Agavacaee i Crasulaceae postoje i sukulenti.

Kao i oni, sukulenti jako vole sunce i ne trebaju često zalijevanje (iznimka je jedino ljeto). Veliki broj sukulenata ima zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova, koji im pomaže zadržati vlagu. Zbog tih svojstava oni su vrlo prilagodljivi i ne treba puno truda oko njih da bi uspjeli. Stoga su sukulenti odličan izbor za početnike i sve one koji su uvjereni da im uzgoj kaktusa i sličnih vrsta ne ide od ruke.

Dobra stvar sukulenata jest što će se nakon ljeta i jeseni vrlo dobro prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu. No, one mogu biti i sobne biljke - način uzgoja i njege je isti kao i kada su zasađene na balkonu, vrtu ili terasi. Ima bezbroj vrsta sukulenata i po izgledu teško da ćete ih dovesti u vezu, no svi imaju isti princip održavanja.

Foto: pixabay

Idealno mjesto za sukulente je južna strana koja je cijeli dan izložena suncu, što ovim biljkama odgovara. Da mu nije dobro na mjestu na koje ste ga postavili, primijetite ćete po tome što mijenja oblik, izdužuje se. To znači da nema dovoljno svjetlosti i da mu trebate promijeniti poziciju. Ljeti trebaju češće zalijevanje nego tijekom godine, no pazite da se između dva zalijevanja zemlja osuši. Ako ga previše zalijevate, listovi će biti mekani, posvjetlit će i požutjeti.

Najbolje je saditi ih u posebnu zemlju za sukulente te tegle prilikom sadnje dobro drenirati, da voda može otjecati kroz zemlju. Kako bi bila bolje drenirana, u zemlju dodajte pijesak. Gnojite ih tijekom proljeća i ljeta.

>>Tradicionalni ukras s krova: skromne i izdržljive čuvarkuće

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije