čudesno

Volite hortenzije? Da bi bile još ljepše promijenite im boju latica, lako je

hortenzije
Thinkstock
12.08.2023.
u 07:00

Omiljeni cvijet koji je jedan od simbola ljeta skriva brojne tajne, a mi otkrivamo pet malo poznatih!

Poznate po prekrasnim cvijetovima i raskošnom lišću, hortenzije su jedan od simbola ljeta. No, ako niste stručnjak u uzgoju ovog cvijeća donosimo pet stvari o hortenzijama koje rijetki znaju.

Foto: Flora magazin

1. Simbolika hortenzija

Simbolika cvijeta hortenzije razlikuje se od kulture i vremenskog razdoblja. U Japanu se kaže da su hortenzije znak zahvalnosti jer su ih drevni carevi davali svojim djevojkama u znak zahvalnosti. S druge strane, viktorijanci su vjerovali da hortenzije simboliziraju hvalisavost ili taštinu jer proizvode toliko cvjetova, ali ostavljaju malo sjemena za dijeljenje. Svaka boja hortenzije također ima svoje značenje: Ružičasta boja predstavlja ljubav i iskrenost. Plava boja predstavlja oprost. Bijela boja predstavlja hvalisanje. Ljubičasta boja predstavlja obilje i razumijevanje...

Foto: pixabay

2. Otkriće hortenzija

Iako su hortenzije porijeklom iz Azije, jedna specifična sorta otkrivena je u Americi 1910. godine. Žena iz Illinoisa po imenu Harriet Kirkpatrick bavila se jahanjem i otkrila sortu koju danas poznajemo i volimo pod imenom "Annabelle". Harriet se vratila na mjesto hortenzije, iskopala biljku, zasadila u vlastitom dvorištu i dijelila sa susjedima dok je biljka rasla. Ostalo je povijest!

3. Otrovne su

Hortenzije su izuzetno otrovne. Spojevi u lišću oslobađaju cijanid kad se pojedu, pa biljku držite podalje od male djece ili kućnih ljubimaca. Iako su otrovne, objavljeno je da su drevni budisti korijenje koristili kao antioksidans u čaju za liječenje problema s bubrezima (ali nemojte to pokušavati kod kuće!).

Foto: screenshot/facebook

4. Promjena boje cvijeta

Kod velikolisnih hortenzija (Hydrangea macrophylla) možete promijeniti boju njihovih cvjetova manipulirajući kiselošću tla izmjenama i dopunama tla. Što je tlo kiselije, to će vaše hortenzije biti plavije.Ako je tlo alkalno, hortenzije će biti ružičaste.

hortenzije
1/10

5. Dan hortenzija

Ljudi toliko vole ovu biljku da postoji dan posvećen njoj! Dan hortenzija je 5. siječnja. Ironično je da u ovo doba cvijeće nije u sezoni.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije